Политолог: Наивно е Гинка Върбакова сама да преговаря с ЧЕЗ (аудио)

  • 07 март 2018 14:57

  • 6614
  • 7
Политолог: Наивно е Гинка Върбакова сама да преговаря с ЧЕЗ (аудио)
© Фейсбук

До скандала със сделката за ЧЕЗ се стигна, защото подозирам, както и всички останали български граждани, че става дума за нещо нередно, за схема. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

Някак си цялата процедура по набиране на оферти за българския клон на ЧЕЗ се е случила въпреки наличната публичност, встрани от общественото мнение и когато се появи почти неизвестната фигура от Пазарджик в лицето на Гинка Върбакова, настана скандал – "коя е тя", "как така", "откъде има парите". В лансиране на подобен тип компания и личност се видя нечия дълга ръка за било изпиране, било внасяне на нов тип капитали, било добиване на някакъв тип влияние, тъй като в крайна сметка купуването на българския дял на ЧЕЗ е свързано с доставянето на услугата електрозахранване на близо 3 млн. българи граждани, което води със себе си някакво косвено влияние чрез цената на тока върху близо 3 млн. български домакинства. А знаем, че правителството на Борисов има челен опит в края на първия си мандат, когато четири месеца предсрочно подаде оставка, след като тогавашните електроразпределителни дружества вдигнаха цените на тока, а гражданите излязоха на протести. Като че ли тази свръхчувствителност на третата версия на това правителство и появата на никому неизвестен купувач изведнъж доведе до натрупването на твърде много съмнения. Ние българите имаме горчив опит, подозираме всекиго и всички в нередности – заради това общественото внимание се засили, а оттам и политическите партии грабнаха темата, всеки със своите си аргументи – БСП поиска едва ли не национализация, Обединените патриоти казаха, че това би било връщане в тъмните години на комунизма и е абсурдно, ГЕРБ казаха, че национализацията е обръщане на логиката на пазарната икономика. Така естествено се стигна до момента, че държавата предлага чрез купувача държавата да има контролен пакет акции, който да не позволи злоупотреби с цените на тока и влиянието върху тези близо 3 млн. домакинства, коментира Стефанов.

Не знам каква е финансовата логика на сделката, при условие, че финансовите институции, които бяха оповестени като осигуряващи финансовото обезпечаване на сделката, като че ли една по една много бързо се разграничиха от случващото се, тъй като това, което банките не обичат, е шум в системата, особено от политическо естество. Сделката се политизира, подчерта политологът.

Не знам дали Гинка Върбакова ще успее да се договори сама с ЧЕЗ в Прага. Изглежда ми много наивно сделка от такъв мащаб да бъде договаряна от собственика, без кохорта юристконсули и правни експерти. Силно се надявам там да се договорят на стратегическо ниво, а не отидат да изчистят детайли по сделката. Обратното повече налива вода в другата теза – че обществото правилно подозира нещо нередно в цялата сделка и тя по-скоро не е сделка от пазарен тип, където всичко е ясно и прозрачно и подлежи на механизмите за контрол, а говорим за нещо, където някой прави нещо друго, за което ще разберем след време, посочи Любомир Стефанов.

По повод случая с пловдивския лекар д-р Иван Димитров, който застреля крадец, Стефанов каза, че според него размахването на пръсти преди следствените органи да си свършат работата е излишно. Политическият анализатор е категоричен, че политическите заявки за промяна на текстове за неизбежната отбрана от Наказателния кодекс са погрешни. Законите не се правят за човека, за отделен случай, а за гражданите на държавата. Категорично против съм подобна инициатива, абсолютно лишена от здрав смисъл. След време отново ще има друг случай и ако пак се поправя закона заради човека или за случая, това противоречи на всякаква институционална уредба и здрава логика на парламентарната демокрация, каза още пред Novini.bg политическият анализатор.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6614 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.03.07 | 21:19

5
Фирма с капитал 50000 купува ЧЕЗ! Аз вярвам на ГЕРБ! Те не са замесени!

2018.03.07 | 21:20

7
като купуваш апартамент със заем за който е заложен самия апартамент кво правиш, мило червено мекеренце
До долния

2018.03.07 | 21:20

6
Във всяка такава покупка на апартамент ГЕРБ е замесен, не знаеш ли?
до политолога

2018.03.07 | 21:19

4
нищо не подозираш, въобще не се замисляш, просто си платен червен боклук

2018.03.07 | 21:18

3
Не ми стана ясно, кой дава милиарди на заем! Може пък някога и аз да поискам! Цветанов ли е истинският купувач, или Цветелина?

2018.03.07 | 21:18

2
Седесарската пyтка Тиквоча е в основата на костовистката афера ЧЕЗ.

2018.03.07 | 18:19

1
МАЗНАТА ФИЗИОНОМИЯ НА ТОЯ МИ Е ДОСТАТЪЧНА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини