Цацаров: Призивите за промени на Наказателния кодекс дано не са поредното гонене на случая

  • 07 март 2018 17:24

  • 14267
  • 16
Цацаров: Призивите за промени на Наказателния кодекс дано не са поредното гонене на случая
© Булфото (архив)

Иска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, поредното гонене на случая, или съпредизвикани от елементи на политически популизъм. Това каза главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в пред медиите по темата за исканията за промяна на института за неизбежна отбрана в Наказателния кодекс, заради случая с убийството от преди дни в Пловдив, който доведе до протести в няколко града.

Той допълни, че ако се правят такива промени следва да се направят след внимателно обмисляне. И каза, че е едно да се мисли за разумна промяна на закона, а друго да се събират политически дивиденти от един или друг случай.

За случая от Пловдив, главният прокурор подкрепи колегите си и каза, че държавното обвинение не се е забавило с изнасянето на информация по случая. Като каза още, че справедливият гняв на гражданите е бил използван от някои политици съвсем тенденциозно.

По сигнала на БСП за ЧЕЗ главният прокурор каза, че произхода на средствата на купувача на дружеството се проверява вече от ДАНС и НАП, по разпореждане на министър-председателя. По втората част от сигнала за проверка на всички сделки довели до приватизацията на ЧЕЗ ще се извърши проверка, допълни той.

При изслушване в правната комисия главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в изнесе данни, според които общия брой на незадържаните осъдени лица е 925. Сред тях 62 лица са с чуждо гражданство, а трима са с доживотни присъди. Укриващите се в чужбина осъдени лица са 700, сочи проверката на прокуратурата, а за 557 има издадени Европейска заповед за арест. Главният прокурор отбеляза, че най-значителни са затрудненията по откриването на лица, които са избягали извън страната.

Цацаров акцентира отново пред депутатите нуждата на промяна в Законите за СРС и комуникациите, която да позволи проследяване и подслушване на лица, които са избягали преди да бъдат приведени в затвора след осъдителна присъда. И допълни, че работна група работи по проект за такива промени.

Във връзка с лицата избягали от правосъдието прокуратурата е създала електронен регистър на осъдените лица, който да съдържа последна актуална информация, и да бъде достъпен за МВР и Министерството на правосъдието.

Главният прокурор каза още, че е предложено на МВР да се създаде общодостъпен сайт - "Издирва се", организиран и администриран от вътрешното министерство със снимки и информация, какъвто съществува в други страни. Като отбеляза, че в него може да има данни и за изчезнали деца, възрастни хора и други, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14267 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2018.03.09 | 09:21

16
Законно притежание на оръжие, при условие че е в рамките на дома. Това също трябва да се приеме.

2018.03.09 | 09:21

15
Съда е безполезен затова хората излязоха на улицата!
СН

2018.03.09 | 09:20

14
Г-н Цацаров, Плъха пикаел половин час в гаража на доктора, а той от своя страна стрелял и не го оцелил от десетина метра, та се наложило да събира гилзи и т.н... Г-н Цацаров, Вие вярвате ли, че е станало така?

2018.03.09 | 09:19

13
Това мазно лайно, наречено главен прокурор, не разбира ли, че търпението на хората е изчерпано? Не си ли дава сметка, че от тук нататък следва гражданско неподчинение и линч както на престъпниците, така и на не по-малките престъпници, наречени полицаи, прокурори и съдии?!?
ЕДИН ОТ ГЛАВАТАРИТЕ

2018.03.08 | 14:40

12
НА КРАДЛИВАТА ШАЙКА. ТИКВАТА ,ШУШИ И ТОЗИ ШОПАР ГЕПИХА 4 МИЛИАРДА ОТ КТБ И НЯМА ОСЪДЕН ЗА ТОВА.
b1os

2018.03.08 | 14:40

11
Не Г-н Цацаров, на хората им писна да са ограбвани, бити, унижавани и изкарвани виновни, когато са се опитали да защитят собствения си живот! На хората им писна крадците, изнасилвачите, убийците и останалата пасмина да се разхождат свободни по улиците! На хората им писна разн
Хората искат сигурност

2018.03.08 | 14:39

10
Когато спя и ми влезе баш чифута,да го гръмна с двуцевката,че ми писна от цигани.Майната му на исляма.
4 мильона анадолски племена

2018.03.08 | 14:39

9
Не мога да чуя камбаната от крещенето на мекеретата.Разбиват църквите,за да станат на джамии.Варварска политика.Пушката е най добрият ми приятел.Нощно време не се разделям от нея.Много цигани във България станаха.Бял човек,пчти не можеш да видиш.
Щом джагалина влиза

2018.03.08 | 14:39

8
Свободно в частен дом,като в анадола,Българина също така свободно да разстреля пришълеца.Нищо сложно.Изписва се на фиш и при алах.
беззаконието властва в България

2018.03.08 | 01:09

7
ПРЕСТЪПНИКЪТ НАРЦИС МУТРО МАФИОТ БОКО НАПРАВИ ТАКА ЧЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ СМЯТАНА ЗА ЛОША ДУМА ОСОБЕНО СРЕД ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ!

Добави коментар

Водещи новини