Цената или качеството - какво избираме за празничната трапеза? (аудио)

Pixabay
share

Празничната трапеза тази година излиза по-скъпо, тъй като цената на някои храни е по-висока.

Въз основа на 28 основни продукта, сред които варива, олио, захар, плодове и зеленчуци, ако си закупим от всичко по единица, към момента стойността е 68 лева.

Миналата година потребителската кошница е струвала 64 лева.

Това коментира пред Novini.bg председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

„В момента наблюдаваме един много балансиран висококонкурентен пазар“, уточни той.

Междувременно на пазара има криза с цената на яйцата. Продуктът на едро е по-скъп от 2016 година.

Увеличението е точно 50%, като само от 20 октомври насам цената тръгва от 20 стотинки до равнище 30 стотинки.

По думите на Владимир Иванов сред причините за скока са птичият грип, както и повишеният експорт на български яйца.

„Балансиран е пазарът, но има все още натиск и недостиг на яйца. Скоро ще влезем в по-завишено предлагане, отколкото е търсенето и това ще свали цената надолу“, уточни Владимир Иванов.

В последните 3-4 години няма тенденция да поскъпват храните в навечерието на Коледните празници. В момента обаче равнищата са малко по-високи от тези през 2016 година.

Често завишените цени карат купувачите да избират между качеството на продукта и изгодното пазаруване.

Експертът посъветва потребителите, когато пазаруват, повече да мислят, преди да вземат решението си. Важно е и винаги да се изисква касова бележка.

„Нивото на потребителска култура трябва да ни е по-високо. Ако гражданинът изисква повече и търговията ще ни е по-добре“, уточни още Владимир Иванов.

Чуйте още от разговора ни с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища:

Водещи новини

Още новини