)
"Всички храни са позволени, но в умерени количества", каза още лекарят и припомни, че спазвалите Великденските пости, трябва да бъдат особено внимателни при консумиране на храни от животински произход. По думите му немалка част от хората достигат и до спешните кабинети и отделения, за да потърсят лекарска помощ, като понякога се налага постъпване в болница и спешна хирургическа намеса.
"По традиция в България, по време на празници, а особено и след дълги пости, се наблюдава свръхконсумация на храна и напитки, които не само могат да доведат да нежелано покачване на килограми, но и обостряне или дори дебютна проява на различни заболявания, засягащи храносмилателната, сърдечно-съдовата и ендокринната система", каза още д-р Даков.
Богатите трапези, които българите традиционно правят по време на празници, могат да доведат до поява на остър панкреатит. Това каза за БТА д-р Виктор Даков от Отделението по гастроентерология към болница „Лозенец“.
Алкохолът, в комбинация с висококалорична храна, допълнително натоварва организма ни и може да доведе до животозастрашаващи състояния. Препоръчително е алкохолните напитки да се консумират умерено и с големи количества вода. По думите на лекаря, според здравните стандарти, не се препоръчва прием на повече от 50 милилитра концентрат на ден.
Важното е хората да обръщат внимание на своето тяло, както и на симптомите, които възникват, за да потърсят лекарска помощ навреме.
Друг често срещан проблем е жлъчно-каменната болест, която се проявява по-често при жени на средна възраст и се характеризира с образуване на камъни в жлъчния мехур и/или в жлъчните пътища. Симптомите ѝ често са остра болка в дясно подребрие, повишаване на телесната температура, пожълтяване на очите, гадене, повръщане, изсветляване на изпражненията и потъмняване на урината.
Най-честите оплаквания, които се проявяват при консумация на по-големи количества храна и алкохол, са подуване и болка в корема, тежест, гадене, киселини, а нерядко - и повръщане. Те най-често са в резултат на прием на тлъсти меса, които съдържат голямо количество мазнини, на яйца, на козунаци, на шоколади, на пържени храни, на зелена салата и не на последно място - алкохол. От значение е не само количеството, но и видът на приетите храни.
Острите панкреатити са в резултат на възпаление на задстомашната жлеза и се проявяват със силни и остри коремни болки, гадене и повръщане. Симптомите наподобяват на острия гастрит, който може да бъде придружен с повръщане на ясна кръв.
Препоръчва се контролиране на вида и количеството на приетата храна и алкохол, като е валидно правилото, че всичко е позволено, но в умерени количества. Разходките са удачен вариант за справяне с част от оплакванията, появили се след обилно хранене.
Хората, спазвали Великденските пости, трябва да бъдат по-внимателни с храненето след края на постите заради евентуално претоварване на организма, от който „се очаква“ да се справи с храни, богати на белтъчини и мазнини. Такива храни са яйцата, месото, масло, мляко, сирене, кашкавал. Тези продукти трябва да бъдат включвани постепенно в хранителния режим, за да се избегнат евентуални усложнения.
Възможни рискове
Остър панкреатит
Препоръки
Прием на алкохол
Последвайте канала на