С наближаването на светлите християнски празници всяка домакиня започва да мисли за коледната трапеза.
По традиция масата е отрупана с разнообразни блюда и вкусотии, но отделните видове ястия трябва да се сервират и отсервират поетапно.
Това коментира диетологът проф. Донка Байкова пред Novini.bg.
Преди посягането към многостепенното меню е добре да се направи подготовка на храносмилателната система.
„През дълги часове ще искаме все да дъвчем и ще ни се струва, че това е нормално“, посочи проф. Байкова.
Експертът посъветва храненето да започне с освежаваща течност като чай, цитронада или трапезна вода с цитрусови резенчета, зелени листенца от мента или парченца джиджифил.
Полезно е напитката да се сервира със салата от сезонни кореноплодни зеленчуци.
Като пример проф. Байкова даде настъргани моркови, ряпа, зеле или други подходящи кореноплодни.
Това действа като антиоксидант и събужда храносмилателната система, както и ще съддаде чувство за комфорт вместо подуване.
„Да не забравяме, че именно през този период празничните дни са няколко, те са низ от празници и всичко ще бъде изконсумирано, не е необходимо наведвъж“, допълни диетологът.
Салатата може да бъде и обезсолена домашна туршия.
Причината е, че солта е с водозадържаща способност, като може да причини подуване или да повлияе на кръвното налягане.
Между сервирането на отделните блюда е добре да има интервал от време.
За да бъде здравословно празничното ястие пък – например традиционните сарми, те могат да се приготвят с ориз, булгур, просо или киноа. Леките зеленчуци също да полезен избор към менюто.
„Да бъде леко , но не натрапчиво, с елемент на разделност, за да не ни натоварва храносмилателната система“, посочи проф. Байкова.
Експертът посъветва да избираме постни меса за основно, а десертът е добре да бъде лек.
Чуйте още ценни съвети за балансирания режим на хранене по време на празниците: