Празнична трапеза: Как да се храним правилно по Коледа? (аудио)

Pixabay
share

С наближаването на светлите християнски празници всяка домакиня започва да мисли за коледната трапеза.

По традиция масата е отрупана с разнообразни блюда и вкусотии, но отделните видове ястия трябва да се сервират и отсервират поетапно.

Това коментира диетологът проф. Донка Байкова пред Novini.bg.

Преди посягането към многостепенното меню е добре да се направи подготовка на храносмилателната система.

„През дълги часове ще искаме все да дъвчем и ще ни се струва, че това е нормално“, посочи проф. Байкова.

Експертът посъветва храненето да започне с освежаваща течност като чай, цитронада или трапезна вода с цитрусови резенчета, зелени листенца от мента или парченца джиджифил.

Полезно е напитката да се сервира със салата от сезонни кореноплодни зеленчуци.

Като пример проф. Байкова даде настъргани моркови, ряпа, зеле или други подходящи кореноплодни.

Това действа като антиоксидант и събужда храносмилателната система, както и ще съддаде чувство за комфорт вместо подуване.

„Да не забравяме, че именно през този период празничните дни са няколко, те са низ от празници и всичко ще бъде изконсумирано, не е необходимо наведвъж“, допълни диетологът.

Салатата може да бъде и обезсолена домашна туршия.

Причината е, че солта е с водозадържаща способност, като може да причини подуване или да повлияе на кръвното налягане.

Между сервирането на отделните блюда е добре да има интервал от време.

За да бъде здравословно празничното ястие пък – например традиционните сарми, те могат да се приготвят с ориз, булгур, просо или киноа. Леките зеленчуци също да полезен избор към менюто.

„Да бъде леко , но не натрапчиво, с елемент на разделност, за да не ни натоварва храносмилателната система“, посочи проф. Байкова.

Експертът посъветва да избираме постни меса за основно, а десертът е добре да бъде лек.

Чуйте още ценни съвети за балансирания режим на хранене по време на празниците:

Водещи новини

Още новини