Евростат: Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди

Булфото (архив)
share

Една пета от общите разходи на българите отиват за жилищни нужди. Като цяло общата сума на страните-членки на ЕС, похарчена за жилищни нужди през миналата година, е приблизително около 2 400 млрд. евро, равняваща се на 16,4% от БВП на Евросъюза, отчита Евростат.

В по-голямата част от държавите-членки на ЕС жилищните разходи представляват най-съществената част от разходите на домакинствата, като през 2016 г. най-голям е бил делът на домакинствата със значителни жилищни разходи в Дания - 30%, Финландия - 28% и Великобритания - 27%, следвани от Франция, Швеция и Чехия с по 26%.

На обратния полюс с най-нисък дял на разходи от домакинствата, изразходвани за жилищни нужди, са регистрирани в Малта - 10%, Литва - 15%, Кипър - 16% и Естония - 17%.

Според европейската статистика около 11% от населението на ЕС e живеело през миналата година в домакинства, които са изразходвали 40% или повече от своя разполагаем доход за жилища. Най-високи са били жилищните разходи при наемателите с наеми по пазарни цени - 27%, а най-ниски - при лицата, живеещи в собствени жилища без заем или ипотека - около 7%, отчита Евростат. През 2016 г. повече от половината от населението във всяка от държавите-членки на ЕС, е живеело в собствени жилища, като делът варира от 52% в Германия - до 96% в Румъния.

Водещи новини

Още новини