Омбудсманът Константин Пенчев: Не мога да се меся в пенсионната реформа

share

Ако пенсията се изчислява въз основа на закона, дори той да е несправедлив, няма как омбудсманът да се намеси. Жалби за пенсионната реформа в страната при мен не са постъпвали.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия омбудсманът на републиката Константин Пенчев.

Тази реформа е въпрос на политика, добави омбудсманът, според когото единственият начин бил евентуално да се произнесе Конституционният съд. "Ако законът е лош, несправедлив жесток спрямо някои хора, те не могат да се обърнат нито към съда, нито към омбудсмана. Нека политиците да си носят отговорността за законите, които правят, а омбудсманът трябва да защитава човешките права", посочи Пенчев.

"Абсурдно е  такса смет да се определя на базата на данъчната оценка. Казаха го представители на всички институции и се разбрахме да има промени в закона. Размерът на таксата се определя от общината, затова повечето общини я определят на база на данъчната оценка. Бяхме се разбрали да не е така, но това не се случи. Сега всеки гражданин може да обжалва пред Административния съд. За София обаче ВАС се произнесе, че няма нищо незаконосъобразно и тук няма полезен ход", каза още Константин Пенчев.

Водещи новини

Още новини