Омбудсманът настоява за референдума като форма на демокрация

  • 04 август 2011 08:43

  • 1151
  • 0
Омбудсманът настоява за референдума като форма на демокрация
©

В момента казуса около „Лукойл" се върти около предварителното изпълнение, заяви по Нова телевизия Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет, национален омбудсман.

Моето лично мнение е, че трябваше да се мине по цялата процедура. В момента за „Лукойл" се приема, че има лиценз. На 31 август съдът ще се произнесе по същинския спор- дали и правилно отнет лиценза или не, за да има яснота, защото този въпрос е от голямо икономическо значение. Аз смятам, че всички трябва да спазват закона.

„Не можеш, когато има вече гласуван закон да казваш - няма време, скъпо ми е , евтино ми е", законът важи за всички. Като омбудсман по този казус аз не мога да направя нищо, заяви Пенчев. Аз мога да защитавам гражданите, когато те са тормозени от администрацията и то само на територията на България.

На въпрос дали трябва да се търси някаква отговорност не само от некоректните работодатели, но и от хората, които официално се водят на граждански договори Пенчев каза, че хората сами не искат да са на такъв договор, но са притиснати от обстоятелствата. Когато аз съм осигурен на половин работен ден, ако, недай боже ми се случи нещо, плащат другите българи. Но не трябва да се прехвърля тази тежест само върху гражданите, трябва да се помисли много сериозно тази идея за санкции над работниците. Според омбудсмана държавата трябва да впрегне всичките си ресурси в това отношение, защото държавата, когато има воля, е много по-силна.

Крайно време е да прибегнем към тази форма на демокрацията- референдума
, убеден е главният омбудсман в отговор на въпрос дали трябват референдуми за шистовия газ или за броя на депутатите. Но в закона се казва конкретно, кога трябва да се свиква референдум.

Има много жалби срещу доставчиците на обществени услуги-електро и топло монополисти. Там основно е засегнат въпроса, дали периодични плащания да са не само на равни срокове, но и на равни суми. Трябва да се съберат гражданската и търговската колегия и да изяснят въпроса - когато нямаме равни плащания, това периодични плащания ли са за тригодишен срок. Трябва да се вземе веднъж завинаги точно решение, а не да гражданите да зависят от настроението на съдията. Давността не се прилага служебно, категоричен е Пенчев.

Последвайте канала на

1151 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини