Полицаи и военни плащат сами осигуровките си от догодина

Булфото
share

От средата на следващата година държавните чиновници и работещите в армията и полицията ще плащат сами осигуровките си. Така на годишна база трансферът, който държавата прави към НОИ, ще се намали с 1 милиард и 500 милиона лева.

Това потвърди финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на Националния тристранен съвет, на което синдикатите не участваха.

Обсъжда се идеята всички заплати да се плащат само по банков път. Въпреки че две поредни години парламентът отхвърля предложението, то ще бъде формулирано още един веднъж и на дискусията ще бъдат поканени и търговските банки. Целта е да се прецени евентуално върху каква част от изтеглените суми от карта няма да се удържа такса, предаде БНР. Според Симеон Дянков това може да са първите пет или 10 тегления на пари от съответната заплата.

"Едната тема е какво става в малките населени места и затова на следващата тристранка ще поканя представители на Асоциацията на търговските банки да ни кажат те каквиждат този проблем. Другото е, разбира се, с таксите че няма как, особено за по-ниските заплати, ако го направим по банков път, банките да си събират такси от това, че сме решили. За тях това ще бъде изгодно и съответно очакваме пък от тях отстъпки - или първите, примерно, пет транзакциида са безплатни, или десет, има различни формати", заяви финансовият министър.

На срещата бизнесът е повдигнал темата за намаляването на лихвите върху просрочени осигуровки. Стопанската камара иска опрощаване на лихви, а Асоциацията на индустриалния капитал - намаляване на наказателната лихва от 20 на 10 процента. Предстои допълнителна дискусия.

Криминализирането на неплащането на вноски от бизнеса също ще е факт следващата година след прецизиране на текстове, каза финансовият министър.

"Трябва много внимателно да се опише дефиницията - какво значи укриване, за да не е да ударим фирми, които са си осчетоводили осигуровките, но просто за месец или два нямат възможност да ги платят. Това е съвсем различно от това някоя фирма да укрива осигуровки", посочи Дянков.

Водещи новини

Още новини