Фандъкова: До понеделник трактори в София няма да има

Булфото
share

Имаме информация, че няма да има трактори в София в следващите до понеделник сутринта,  съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че трябва да се уважават правата на протестиращите, но да се има предвид, че "софиянци също имат граждански права и трябва да могат да отидат на работа".

Това, което е договерно с протестиращите зорнопроизводители, е ограничение на броя на машините, които могат да влязат в центъра на града - до 170 в тъмната част на деня от 21.00 часа до 7.00 часа и те трябва да бъдат до 4 тона. Те трябва да се разположат на местата на синята зона, която ще бъде закрита в няколко участъка. Първоначалните искания са били да бъдат затворени булл. "Цар Освободите" и бул. "Дондуков".

"Категорично е, че не бива да отстъпваме от тази ситуация и че трябва да се спазват всички закони", обясни Фандъкова, цитирана от "Фокус".

В съгласувателното писмо е записано, че зърнопроизводителите ще внесат гаранция от 10 000 лв., че носят отговорност всички щети, за чистотата, да има план за пожарна безопасност, здравни екипи и тоалетни. "Надявам се, че ще избегнем идването на машини в София", посочи столичният кмет.

От общината още снощи бе съобщено, че зърнопроизводителите са внесли гаранция от 10 000 лева в случай, че нанесат щети на пътната настилка.

Сутринта зърнопроизводители съобщиха в телевизионния ефир в пряк разговор с премиера, че тръгват за София, а по обяд ще вземат решение дали да влязат в града. Той ги покани с "добре дошли" като им каза да карат внимателно.

Водещи новини

Още новини