Протестиращите земеделци отмениха блокадата на София тази вечер

  • 01 декември 2011 17:21

  • 3426
  • 8
Протестиращите земеделци отмениха блокадата на София тази вечер
© Булфото

Зърнопроизводителите са спрели тракторите, които по-рано тръгнаха към София за протест. Това стана ясно след среща, продължила близо час и половина между министъра на земеделието Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на и Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В името на диалога Радослав Христов се обадил на своите колеги по машините, за да ги спре. Към момента на разговорите най-близко трактори е имало при Ботевград. Очакваше се в столицата да пристигнат поне 170 машини. Искаме разговорите да се водят спокойно, каза Радослав Христов, като мотивира решението.

Министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на оцени жеста на зърнопроизводителите. И министър Найденов, и Радослав Христов изчакват края на заседанието на бюджетната комисия, което в момента се провежда, за да се види какви позиции ще заемат и двете страни за исканията на зърнопроизводителите. Министърът отново припомни, че към този момент е невъзможно увеличаването на парите за сектор "Земеделие", което е едно от основните искания на протестиращите. Найденов обаче каза, че днес със зърнопроизводителите е бил коментиран въпроса с акциза.

Едно от исканията е за възстановяване на акциза за гориво за обработка на земеделска земя, предаде БНР. Зърнопроизводителите казаха, че въпреки спирането на машините, те ще останат по места да изчакат края на разговорите. Не стана ясно дали става въпрос за резултатите от провеждащото се в момента второ четене на бюджета за догодина в бюджетната комисия на парламента.

Ако все пак се стигне до навлизане на машините в столицата, маршрутът, по който ще се придвижват тракторите на протестиращите земедлци, ще бъде по бул. „Ботевградско шосе”, бул. „Владимир Вазов”, моста „Чавдар”, бул. „Кн. Ал. Дондуков”, наляво по бул. „Васил Левски”, надясно по ул. „Оборище”. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

"Пътна полиция" - СДВР трябва да осъществи придвижването на селскостопанската техника по този маршрут, на не повече от 20 машини едновременно. „Пътна полиция” към СДВР трябва да осъществи контрол за недопускане на моторни превозни средства с максимална маса над 4 т.

По последна информация техниката засега е спряна по местата й. Във връзка с провеждане на протест на Национално сдружение на зърнопроизводителите от 1 декември до 8 декември 2011 г. се въвеждат промени в организацията на движението, престоя и паркирането. От 21.00 часа на 01. 12. 2011 г. до 21.00 часа на 08. 12. 2011 г. се забранява престоят и паркирането, с изключение на тракторите на участниците в протеста, както следва:
-на бул.„Кн. Ал. Дондуков” между ул. ”Сердика” и ул. ”Бачо Киро”;
-на паркингите на пл. „Св. Александър Невски”, като на 08. 12. 2012 г. да се освободи частта от ул. „Оборище” до ул. „11-ти август” поради официалното посещение на председателя на Военния комитет на ЕС генерал Хакан Сирен.
От 21.00 часа днес до 07.00 часа на 02.12.2011 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва:
- по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”;
- по ул. „11-ти август” между ул. „Оборище” и ул.„Московска”.
От 08.00 до 18.00 часа на 02. 12. 2011 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „15-ти ноември”.

Организаторът трябва да спазва Закона за движение по пътищата, чл. 140, ал. 1 и ал. 6, както и Наредба 15 от 07.04.2008 г. за реда за движение по пътищата, отворени за обществено ползване на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горска техника – чл.1, ал. 2 и ал. 4.

„Център за градска мобилност” ЕООД – поделение „Паркиране и мобилност” да закрие паркинг „синя зона” и „служебен абонамент” за горепосочените време и място.

Протестиращите земеделци заявиха пред Нова телевизия, че ако не се изпълнят исканията им, тръгват към София и утре столицата ще бъде блокирана. Те предварително се извиниха за неудобствата, които протестът им може да причини.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3426 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
кавалчето titi

2011.12.04 | 22:03

8
Достоен си като обиждаш. Отдъхвам си защото аз не преча с нищо на земеделците. По същия начин искам да ми отвръщат и те. А ти си живей в миналото, явно ти харесва. Против съм и срещу земеделците и дали защо? Ами след като получават субсидии от години, кажи ми защо цените на брашно, олио, зеленчуци и други продукти не падат. И да ти уточня седесар съм, не герберче, ама разбирам от икономика, а не от жълти вестници ;) Айде жив и здрав, че тука не е място за лични нападки.
no comment!

2011.12.04 | 22:03

7
протеста на милионерите! как може да искаш субсидии за бранш който е на печалба и то в някои случаи огромна за българските стандарти! от 94г година съм в бранша и мога да гарантирам че който гледа повече от 7-8000дка земя е милионер. Защо стачкуващите не си покажат данъчните декларации? Защото на лекари, учители пенсионери и т.н ще им се завие свят като видят цифрите! а на господина който пише за ниските изкупни цени мога да кажа че или не е наясно или се прави на луд. За последните две години цената на масовата продукция пшеница и слънчоглед се е увеличила повече от два пъти а разходите не повече от 20%. Който не му харесва да се отказва!
Гого

2011.12.04 | 22:02

6
Във България всички земеделци и животновъди получават във пъти по малко субсидии от съседите около нас защо да не получават като другите да не би да са втора класа хора? Това е програмата на Герб да остави хората във мизерия и ако може да не стачкуват че на премиера му се нарушава графика за футболното мачле а и пък мисленето не му е силната страна!
СЕГА Е МОДЕРНО ДА СЕ КАЗВА "СТАЧКА"

2011.12.04 | 22:01

5
Днес, попаднах в задръстване на движението, заради стачката на зърнопроизводителите в Добричко, е не знам тези хора защо стачкуват ? Та те, колите им струват по 100 бона едната ? Замислих се, като видях скарите със свинските ребърца ! А едно време са му казвали МОЛЕБЕН !
qdos

2011.12.04 | 22:01

4
Субсидията за зърнопроизводителите им покрива около 25% от разходите. По-тихо, че ако научат в Европа, където вземат средно по 16.6 % от създаваната продукция вероятно ще ви завидят. Помощите трябва да съживят интензивните отрасли, животновъдство и зеленчуци и плодове, които вземат 4-6 %. Но под натиска на вашите колеги, отново проектобюджета отдели 100 милиона за вас, които можеха да отидат за много по-нуждаещите се сектори. Затова министър Дянков ви заплаши. Вникнете в истинската причина за размахания пръст. Причината е, че искайки повече, Вие лишавате другите сектори от адекватна помощ. Държавната хазна не е чувал без дъно. Разберете, че всички имат право на живот под слънцето. Не може да има съвременно земеделие без животновъдство. А като даваме субсидиите на площ ние правим монокултурно земеделие, без животни , без плодове и без зеленчуци. Това иска министър Дянков, за това ли искате да ви се извини. Който иска повече субсидии на площ нека да гледа и животни и други високодоходни култури. Високото самочувствие и хубаво нещо, но само когато е съобразено и с другите
qdosan

2011.12.04 | 22:00

3
С трактори, субсидирани от данъкоплатеца, земеделците протестират срещу данъкоплатеца искайки още повече субсидии – тази пародия не може да се приема за нещо нормално. 1. България дава най-големи субсидии в ЕС като дял от БВП, според данни от Европейската комисия Всички български граждани бъркат в джоба си, за да субсидират един отрасъл, който в същото време получава и огромни европейски субсидии и не повишава конкурентността си достатъчно бързо. 2. Над 80% от субсидиите отиват в 5000 големи фермери, които могат спокойно да се оправят и без субсидии Да се представят земеделските субсидии като пари за малкия фермер е невярно – парите отиват в големи бизнес структури, които нямат никакъв проблем да оцелеят на пазара дори и без никакви субсидии. А ако имат проблем с оцеляването, ще фалират и ще бъдат изместени от по-ефективни фирми, както става с всички останали сектори на икономиката. 3. Земеделските субсидии се увеличават през 2012 През 2011 година земеделските субсидии са 1.06 милиарда лева, а през 2012 година се увеличават на 1.26 милиарда лева – очевидно субсидиите се увеличават, а не намаляват. Това, че земеделците искат 1.5 милиарда лева субсидии е съвсем друга тема, показваща тоталната липса на връзка с реалния свят, в който всеки ден Еврозоната се тресе, включително чрез фалит на държави заради бюджетна щедрост и популизъм. 4. Крайно време е земеделските субсидии да се намалят България трябва да премахне националните субсидии и да гласува в ЕС за премахване на европейските субсидии. По този начин българското земеделие ще стане по-конкурентно, тъй като естествените му предимства няма да бъдат ограничавани от субсидии в България и в Европа. Така и така земеделците протестират, поне да се прокара една добра реформа. http://b2bnews.bg/view.php?url=http://webground.bg.actualno.feedsportal.com/c/33226/f/553255/s/1a7daa70/l/0Lnews0Bexpert0Bbg0Cn3697360C/story01.htm

2011.12.04 | 18:32

2
Мило мое момче след като не можеш да си обясниш защо в държава като България, при положение че производителите получават някакви субсидии за да произвеждат нещо и след това те биват принуждавани да продават на нищожни изкупни цени иначе стоката ще си остане в тях и ще изгние и те са принудени да я дадат за жълти стотинки а след това какво става ще оставя на твоята млада главица да се поблъска с отговорите. Поживей още в България, поговори с препатилите хора около 60-те и те ще ти обяснят много неща които ти можеш да навържеш в история и много неща ще ти станат ясни. Пожелавам ти успех в живота. Поинтересувай се от историята и се поучи от нея, не се хвърляй да градиш и да загърбваш историята, хубаво е че искаш да гледаш на пред и да градиш, но ако зачиташ миналото ще си допускаш същите грешки отново.

2011.12.02 | 02:34

1
Сега онова кавалче titi може да отдъхне тъй като няма да нанесат материалните щети и финансови такива. Забрави ли че 90-те години изнесоха житния резерв на страната и после внасяхме зърно на 2-3 по-скъпи цени. Май някои хора в тази държава много бързо забравят и от комунисти стават гербери....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини