Антоний Гълъбов: Няма да има нови лица в президентската надпревара

share

Няма една и съща врата между управлението и президентската институция. Вижда се, че опозиционните партии не номинират кандидати. Логиката е кандидатите да се подготвят. Това навежда на мисълта, че няма да има нови лица. Това каза политологът доц. Антоний Гълъбов в предаването "Панорама" по БНТ.

АБВ излиза от правителството, за да промени политическата ситуация в страната. Ще създаде алтернатива на ГЕРБ, подавайки ръка на ляво. Ние смятаме, че моделът на президентската институция е функция на модела „ГЕРБ“. Това каза Андрей Бунджулов, социолог, който е определян като архитектът на АБВ.

"И Ивайло Калфин и Георги Първанов са много силни кандидати за президент". Той прогнозира, че ще има предсрочни парламентарни избори. Това ще се случи заради политиката на ГЕРБ. Самият Бойко Борисов създава хаос, смята Бунджулов.

 

Социологът беше категоричен, че изборите не са с предизвестен край.

Според Гълъбов има много дълбока фрагмантация между политическите партии. Според него няма да се стигне до предсрочни избори. Изчакването на опозиционните партии да номинират кандидатите си издига национал-популизма, а това е опасно. 

Смяната на ръководството на БСП дава шанс и ние искаме в близките месеци да развием този шанс. Големият проблем е монополът в политическия живот. Това не ти дава правото да диктуваш на своите партньори, а да създадеш диалог, който да става пред очите на избирателите, заяви Бунджулов.

„В БСП няма никаква промяна“, заяви Гълъбов. „Смяната на лицето не е промяна на политика“.

Водещи новини

Още новини