КНСБ иска минимално заплащане за висшисти, работещи по специалността

Novini.bg
share

КНСБ ще настоява да бъде въведено на национално ниво минимално заплащане за висшисти, които работят по специалността си, което да е петдесет процента повече от минималната работна заплата за страната. Това каза на пресконференция лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Той поясни, че ако минималната работна заплата за 2017 година е 460 лева, както е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза, то минималното възнаграждение за висшисти, работещи по специалността, трябва да поне 700 лева. Според Димитров така ще бъдат задържани младите образовани хора в страната, а и "ще разберат, че има смисъл да учат, за да работят". КНСБ ще настоява да се договаря и допълнителен механизъм , т. нар. living wage /заплата за издръжка на живот/, каза Димитров. Той поясни, че тази заплата ще отчита с колко средства може да се живее нормално в различните региони на страната.

Синдикатът ще насърчава превръщането на договорения минимален осигурителен доход на най-ниското стъпало в ефективно действаща минимална за бранша работна заплата, обясни Димитров. По данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ около 30 процента от наетите в България са с колективно трудово договаряне. За 2015 година в една пета от предприятията няма увеличение на доходите, в една пета увеличението е над 10 процента, а в останалите нарастването на доходите е между нула и десет процента, сочат данните на КНСБ.

Водещи новини

Още новини