Пламен Димитров: Синдикалните права у нас се погазват безпардонно

  • 10 март 2016 18:14

  • 1509
  • 6
Пламен Димитров: Синдикалните права у нас се погазват безпардонно
©

111 000 са нарушенията на безопасните условия на труд за миналата година, което представлява увеличение с около 15%. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той добави, че се увеличава се броят на нарушенията на работното време и случаите, при които не се заплаща извънредният труд, а намаляват случаите на неизплатени заплати.

Всичко това ни кара да мислим, че има нужда от законодателна рамка за това как се спазват условията на труд. Директивата за спазване на работното време трябва да бъде актуализирана на европейско ниво и в тази връзка утре ще имаме среща с евродепутати, посочи синдикалистът.

В същото време искаме да бъдат спазвани синдикалните права. За никого не е тайна, че у нас те се погазват безпардонно, а санкция липсва. Сдружаването на гражданите е фундаментът на демокрацията и няма как да бъде подминавано. Забраната за такова сдружаване трябва да бъде криминализирано, подчерта Димитров.

Той заяви, че КНСБ стартира кампания "Въстани за правата си", която има за цел да активизира трудещите се. До 1 май искаме да съберем конкретни случаи за нарушения на правата на работното място, за да убедим законодателя, че има нужда от законови промени. Хората чувстват, че са справедливо оценени и заплатени, само ако се сдружават, каза още Пламен Димитров.

По думите му, през миналата година има 9% ръст на заплатите. Шефът на КНСБ заяви, че се надява за тази година ръстът е да е двуцифрено число.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1509 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.03.16 | 21:05

6
синдикално право ??? 75 +
Гост

2016.03.16 | 21:05

5
Ти си един голям палячо!!!

2016.03.16 | 21:05

4
Кой е виновен за погазването на синдикалните права бе господин Димитров ?? Така че не говори глупости !!!!
наблюдател

2016.03.16 | 21:05

3
Ей като почнат да откриват топлата вода през 21 век, стават смешни.Няма нужда от бля-бля, дрън-дрън, ами от реални действия.
другаря

2016.03.16 | 21:05

2
какви синдикати бе пелтек смотан
стига

2016.03.16 | 21:05

1
Заплатата ви върви, господа синдикалисти - що да не си говорите колко сте разтревожени.....Та нарушените ни права да не са от вчера? Много добре знаете и има начини да се правят качествени проверки, но какво ви засягат бедите на хората - дали им вземат здравето, дали им плащат редовно и колко, дали има отпуски, спазва ли се работното време, осигуровките как са, държат ли се нагло работодателите и още десетки подобни......Тези инспекции по труда защо са - да източват държавата само....Някой да е чул какво са свършили, да са ги видели да изненадат с проверката си някой работодател, да разкрият някое нарушение......нищо подобно.Защо е нужно само по оплаквания да работят- та това е капка в морето.А толкова е лесно да се заловят нелоялните работодатели, но що да се зорят - нали!

Добави коментар

Водещи новини