Над 20 инициативи за 130-та годишнина от Съединението на България

share

Над 20 инициативи са включени до момента в програмата за отбелязване на 130-та годишнина на Съединението на България, сред които са поход по стъпките на българската армия през Сръбско-българската война и онлайн игра. Това съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, цитиран от БТА.

Програмата се организира от Инициативен комитет, с почетен председател президентът Росен Плевнелиев. Стоянов добави, че ще бъдат издадени юбилейна монета и плакети, ще има научна конференция, изложби по главната улица на града и в музеите и всяко събитие, по думите му ще се отразява онлайн в специализирани предавания по националното радио и телевизия. Целта ни е тази кръгла годишнина да бъде отбелязана адекватно и събитията да обхванат възможно повече хора, каза още Стефан Стоянов.

Искаме да излезем от стандартните начини за честване на такива големи исторически дати и да направим нещо по-масово, което да достигне до колкото се може повече хора, коментира съветникът на президента по въпросите на културата Мартин Иванов. В Инициативния комитет за честванията влизат историци от Софийския и Пловдивския университет, представители на Министерството на отбраната и Министерството на културата.

Окончателно програмата се очаква да бъде готова през следващата седмица, като се очаква събитията да достигнат 30. Като първо събитие от честването е издаването на луксозен тематичен годишен календар за 2015 година.

Водещи новини

Още новини