127 години от Съединението на България

  • 06 септември 2012 07:05

  • 1393
  • 2
127 години от Съединението на България
©

На 6 септември се отбелязват 127 години от Съединението на България.

Център на тържествата е град Пловдив, където вечерта на площад "Съединение” ще се проведе тържествената заря-проверка. Сред официалните лица на церемонията ще са президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

В София Общонародно сдружение "Мати Болгария” и други патриотични граждански формации ще проведат от 11.00 часа шествие от Паметника на Незнайния воин до Мавзолея на княз Александър Първи Батенберг. От 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81 ще се състои празнично честване на годишнината. В програмата ще участват Академичен мъжки хор "Гусла” с диригент акад. Валентин Бобевски, актрисата Василка Сугарева и певицата Джина Иванова.

По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. Съединението на Източна Румелия с Княжество България се извършва през 1885 г.

Последвайте канала на

1393 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2012.09.06 | 17:39

2
След някоя година ще "празнуваме" съединението с Турция а честването ще е "тържествен" сонет проверка на пловдивският площат "Съединение" където управниците ще декларират принадлежността си към турският етнос...
на № 1

2012.09.06 | 17:39

1
Поздравления ! Това което се е случило по силата на Берлинският договор - че Южна България е била откъсната и предадена на Османската империя - след години пак по силата но на Американският договор не само Южна -но и цяла България може да бъде предадена знаете на кого ....... с помощта на нашите предатели...

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини