Съединението и Симеон Велики на изпита по история в Алма Матер

  • 13 юли 2012 08:09

  • 2140
  • 1
Съединението и Симеон Велики на изпита по история в Алма Матер
©

„Съединението през 1885 година и неговата защита" е първата тема на изпита по история на България в Софийския университет „Свети Климент Охридски". Втората тема, която предизвика бурни реакции на вълнение от кандидат-студентите е „Политически възход на българската държава при управлението на цар Симеон".

Темите изтегли кандидат-студентката Калина Христова от Варна. За поредна година явилите се на изпита по история ще могат да избират между двете теми. Изпитът ще продължи четири астрономически часа. Основните задача на проверяващите са да се установят и оценят историческите компетентности и езиковата култура на кандидат-студентите, а не наизустените знания.

Проверителите ще оценяват в изпитните работи ясната структура на изложението и разкриването на логическата връзка между събитията, посочват от университета.

Темите, които се паднаха на зрелостниците на предварителния изпит тази година, бяха „Възстановяване и развитие на българското царство (1185-1207 г.)" и „Обществено-политическата дейност на Георги Раковски (1821-1867 г.)". Тогава изпит положиха близо 1600 кандидати-студенти.

Последвайте канала на

Novini.bg
2140 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Shadow

2012.07.13 | 10:53

1
Суперрр, паднали са се едни от наи - лесните темички...е нали всичко трябва да е с унисон с акъла на подрастващите :)))

Добави коментар

Водещи новини