Полицаи, пожарникари и военни сложиха червени носове в знак на протест (галерия)

Булфото
share

Полицаи, пожарникари, спасители, военни и служители в затворите си сложиха червени клоунски носове и излязоха на протест в центъра на София срещу промените в осигурителната система в сектор „Сигурност”. Няколкостотин служители се събраха пред джамията в столицата и поискахаа оставката на служебния социален министър Йордан Христосков.

Протестът е реакция на разпространената информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на служители заети в сектор „Сигурност”. Реакцията им днес бе отговор на думите на служебния социален министър Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност „комични”. Министърът коментира, че те не са хората, които имат право да искат оставката му, твърдят организаторите от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Синдикат на служителите в затворите в България (ССЗБ), Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Национална асоциация „Сигурност” (НАС).

С този акт на назначения от президента служебен кабинет по един безпардонен начин е нарушен основен принцип на Международната организация на труда, а именно: нарушени са социалният диалог и колективното договаряне, като не са консултирани важни предложения за ограничаване на социални права със социалните партньори, смятат протестиращите.

Според тях всички обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли без участието на професионалните организации на служителите в сектор „Сигурност”, но и без те да бъдат информирани. Протестиращите смятат, че по този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност.

Излезлите на улицата искат незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор „Сигурност” без участието на техните представители. Незабава оставка министър Йордан Христосков е второто искане на хората. Те настояват спешно да се приемат подзаконовите нормативни актове, предвидени в Закона за МВР с участието на професионалните организации на служителите във вътрешното и правосъдното ведомства.
 

Водещи новини

Още новини