Стартира „Междучасие с пътна полиция” в столичните училища

Снимка: МВР
share

„Междучасие с пътна полиция” стартира в столичните училища.

И.д. кмет на столицата Мария Бояджийска и началникът на „Пътна полиция – СДВР Богдан Ммилчев откриха инициативата в 38-о ОУ „Васил Априлов”; серията уроци по пътна безопасност се организират с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката и Столичната община

„Междучасие с пътна полиция” е поредна инициатива на служителите от столичния КАТ – „Пътна полиция”, насочена към усвояване на правилата за движение и пътна безопасност на децата.


„Идеята е в разговори с децата да ги насърчим да усвояват правилата, да проверим какво знаят за собствената си безопасност на пътя. Ако знаят - спазват ли правилата, ако не знаят или се колебаят – да ги научим и да им обясним защо е важно да се спазват правилата. Сигурен съм, че така те ще имат по-безопасно поведение, а като пораснат, ще бъдат дисциплинирани шофьори и пешеходци.
В първия открит урок в 4Г клас на 38 ОУ „Васил Априлов” Богдан Милчев припомни на децата как да пресичат на път за училище – само на пешеходна пътека и с вдигната ръка. „Така е сигурно, че шофьорите ще ви видят и ще спрат. Ще се предпазите вие сами, ще ви пазят и автомобилистите”.
„Вярвам, че освен полезно, ще ви бъде и забавно с момчетата от столичните мотоклубове”, поздрави децата и.д. кмет Мария Бояджийска. Специални кабинети по пътна безопасност, интерактивни площадки в редица столични училища и детски градини, осветени пешеходни пътеки – са част от постоянната грижа на Столична община за безопасността на децата – заяви зам.кметът по транспорта Любомир Христов.
Сред служителите на Пътна полиция-СДВР, дошли с за откриването на инициативата, бе и „пътен полицай на годината” Лъчезар Близнаков, мл. автоконтрольор I ст. в група "Ескорт и пилотиране", служител от 2006г. в "Пътна полиция"

Инициативата е подкрепена от Министерството на образованието, младежта и науката и Столичната община. До края на годината „Междучасие с Пътна полиция” ще се проведе с децата до 4 клас от всички столични училища, а през втория срок – и с учениците до 7 клас. В беседите с децата пътните полицаи от СДВР ще бъдат подпомагани и от членовете на различни столични мотоклубове.
 

Водещи новини

Още новини