Американският министър на отбраната отмени сделката с "мозъка" на атентатите от 11 септември

  • 03 август 2024 20:12

  • 630
  • 1
Американският министър на отбраната отмени сделката с "мозъка" на атентатите от 11 септември
© Getty Images/Guliver

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отмени снощи сключената по-рано тази седмица сделка със смятания за "мозъка" на атентатите от 11 септември 2001 г. Халид Шейх Мохамед и двама от неговите съучастници, предаде Ройтерс. Те са затворени в американската военна база в Гуантанамо, Куба.

Пентагонът обяви в сряда, че с обвиняемите Халид Шейх Мохамед, Уалид Мухамад Салих Мубарак бин Аташ и Мустафа Ахмед Адам ал Хаусауи е постигнато споразумение за наказание. То дава възможност на пакистанеца Халид да избегне процес, в който може да му бъде произнесена смъртна присъда. Тримата са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.

Остин е освободил снощи Сюзан Ескалиър, която оглавява военния съд в Гуантанамо, от правомощията ѝ да сключва извънсъдебни споразумения по случая, като ги е поел сам.

Организаторите на атентатите от 11 септември се споразумяха за наказание с властите в САЩ

"Упражнявайки своите правомощия, аз оттеглям трите предварителни споразумения, като решението ми влиза в сила веднага", се казва в изявлението на Остин. 

Много от конгресмените от Републиканската партия, начело с председателя на Камарата на представителите (долната камара на американския парламент) Майк Джонсън и лидера на малцинството на републиканците в Сената - Мич Макконъл, остро разкритикуваха споразумението за признаване на вината с тримата терористи, отбелязва БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
630 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тиквата

2024.08.03 | 20:28

1
т ези маймуни сами си направиха атентата

Добави коментар

Водещи новини