Организират възпоменателна вечер за Захари Стоянов

share

Възпоменателна вечер "Захари Стоянов: неуморен радетел за основаването на Интерпарламентарен съюз" се организира утре вечер в Русе, съобщиха от библиотеката в крайдунавския град, цитирани от БТА.

Събитието се посвещава на 125-годишнината от смъртта на големия български революционер, писател, публицист и държавник.

Възпоменателната вечер се организира под егидата на областната и общинската управи в Русе, а съорганизатори на инициативата са Регионалната библиотека "Любен Каравелов" и Държавният архив в града. На събитието се очаква да присъства д-р Соломон Паси, който бе министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Слово по повод годишнината ще произнесе Йордан Палежев - дългогодишен изследовател на документалното наследство на Захари Стоянов.

В инициативата ще участват още Венцислав Петков, актьор от Драматичен театър "Сава Огнянов", както и клавирното дуо - 11-годишната Йоана Делимаркова и 12-годишният Николай Димитров, ученици в НУИ "Проф. Веселин Стоянов".

Събитието ще бъде съпътствано и с откриването на две изложби - на документи от личния архив и на книги от домашната библиотека на писателя и на държавника, съхранявани в Държавния архив в Русе и в Русенската библиотека.

Водещи новини

Още новини