Около 150 сгради в старата част на Велико Търново подлежат на ремонт

Булфото
share

Положението във Велико Търново се нормализира. Това каза Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново, предаде "Фокус".

Половината от къщите са описани и оценени след наводнението, остава другата половина за утре. Днес БЧК раздаде в град Килифарево одеяла и постелъчни завивки. В момента и от Габрово започват акция, като ни попитаха, от какво имаме най-много нужда – а това са легла, матраци, постелъчни завивки, печки, хладилници, бойлери и консерви, обясни той.

„В момента хората чистят, използват хубавото време, също така сме организирали камиони и изхвърляме боклуци. Търсим и дезинфекционни препарати. Очакваме на Килифаревския манастир инженерни войски, пратени от министъра на отбраната. Те ще направят временен понтон и да направят укрепването на дупката, която се е отворила.

Започнаха ремонтите и укрепването на прохода „Хаинбоаз” от вчера”, каза още Даниел Панов. По думите му, в град Дебелец са се оказали повече домовете, които са наводнени – 120. „Работи се с фадроми по дигата на реката край Дебелец, от която нахлу водата”, каза той. Даниел Панов обясни, че огледите на комисиите ще приключат утре до края на деня.

Около 150 сгради в старата част на Велико Търново подлежат на ремонт. Това каза Донка Колева, началник на отдел „Културно-историческо наследство” на Община Велико Търново, предаде "Фокус".

Тя отбеляза, че миналата година е била назначена комисия, която в рамките на няколко дни е извършила проверка и е съставила общо три протокола за около 150 сгради, чиито фасади и покриви, подлежат на ремонт. Някои от сградите имат нужда и от цялостно преизграждане. Донка Колева отбеляза, че от Общината съдействат голяма част от сградите, паметници на културата, да бъдат включени в програми за консервация и реставрация.

По думите ѝ, поддръжката на по-големи сгради изисква значителни средства и ако те не бъдат включени в програми за финансиране, реставрацията им трудно би се случила. Поддръжката на тези, които са частна собственост обаче е изцяло задължение на собствениците. Община Велико Търново не разполага с механизъм, чрез който да се финансира реставрацията и изграждането на такива обекти.

„Единственият механизъм са проектите. Другата възможност на собственици на културни ценности е да кандидатстват по програмата на Министерство на културата. Когато сградата е от по-висока категория, например с национално значение, те могат да кандидатстват за средства от т. нар. държавен бюджет на Министерство на културата за реставрация и консервация на културни ценности. Там обаче бюджетът е много ограничен. Засега не съм видяла реализиране на такъв проект, говоря за сграда - частна собственост”, отбеляза Донка Колева.

Тя посочи, че Законът за устройство на територията и Законът за културното наследство предвиждат санкции за собственици на сгради с културно и историческо значение, които не се грижат за тях. Проверките винаги се извършват в присъствието на Регионална инспекция по опазване на културните ценности. Глобите, които собствениците плащат, се налагат от министъра на културата и се плащат на държавата. От Отдел „Културно-историческо наследство” на Община Велико Търново съвместно със специалисти от Дирекция „Териториално и селищно устройство” и Регионалната инспекция по опазване на културните ценности сформират комисии за проверка на такива обекти почти всяка седмица. На собствениците се издават предписания. Донка Колева отбеляза, че до момента обаче не е налагана глоба на нито един собственик.

Водещи новини

Още новини