Спасителят от Дебелец вече 30 години вади удавници

  • 22 юни 2014 08:29

  • 1773
  • 2
Спасителят от Дебелец вече 30 години вади удавници
© Монитор

Търновският водолаз Васил Петков-Гмуркача, който спаси от смърт семейство с 10-годишно дете, повече от 30 години вади удавници от морета и реки. Семейството от Дряново е живо благодарение на него.

Мъжът от 30 години е воден спасител, а от 20 - инструктор, пише "Монитор". На 19 юни вечерта придошлата река Белица заля пътя Велико Търново – Габрово. Водната стихия помете автомобил, в който пътуваше семейство от Дряново - баба, дядо, тяхната дъщеря и 10-годишната им внучка. Колата им била изхвърлена на 100 м от пътя в съседната поляна, превърната в море. За късмет на четиримата при падането колата “кацнала” върху клоните на дърво. Пътниците се качили на покрива. Майката и детето обаче внезапно били пометени от водното течение, което ги носило 300 м и накрая ги забило в клоните на дърво. Там мокри, зъзнещи от студ и смъртно изплашени, прекарали 3 часа в очакване на помощ. “Бях на морето и трябваше да пътувам за Търново в петък, но ме поканиха на рожден ден и се съгласих да тръгна ден по-рано. Още докато се прибирахме с един колега през Хаинбоаз, по пътя започнаха да падат камъни и пръст и аз казах на колегата: Тук ще стане нещо страшно.

Около 22,30 ч бях в ресторанта, когато ми се обади друг колега и каза, че на пътя за Габрово е станало нещо страшно и имат нужда от помощта ми. Тръгнах веднага. Когато отидох, видях, че шосе няма. Крайпътните поляни бяха станали дъно на море, дълбочината на което беше поне 5 - 6 м. Облякох неопреновия костюм и плавниците, сложих начелника да ми свети и в 22,45 ч влязох във водната стихия”, разказва Васко. По виковете, които чува, той бързо се ориентира къде е колата, стига до нея и на два курса успява да измъкне с буя бабата и дядото. По-тежката задача обаче предстои. “Като измъкнах мъжа и жената, те повтаряха: Децата са отдолу, спасете ги П омислих, че са в колата, която беше залята, и казах, че за 3 часа под вода те вече са мъртви. Хората продължаваха да повтарят: „Те са по-надолу...” Тогава разбрах, че майката и детето са били повлечени от течението. По виковете, които чух, се ориентирах за посоката и тръгнах. Докато плувах, носените от водата дървета ме удряха, около мен беше пълна тъмнина. Накрая открих бедстващите. Бяха седнали в клоните на едно дърво”, разказва Васко. Мъжът прекарва при тях около час, като опитва първо да ги успокои. След това обяснява на майката, че ще вземе момичето и ще го измъкне, а след това ще се върне и за нея.

“Тъкмо се готвех да тръгна, на пътя светнаха фарове и видях, че разтоварват лодка. Реших да я чакам, защото с нея измъкването ще бъде по-сигурно”, обяснява водолазът. В лодката е неговият приятел Ивайло Йорданов от село Присово. След дълги перипетии лодката пристига. Майката и детето са натоварени и след 20 минути са на брега, живи и здрави. През цялото време Ивайло гребе, а Васко бута отзад и плува. Измъкнатите жени са откарани в болница в състояние на хипотермия и шок. Няма опасност за живота им. Васил признава, че през 30-годишната си кариера на плувец и водолаз е спасил живота на стотици хора, сред които и много деца. Сред случаите имало спасяването на хора от залети сгради, давещи се на морския плаж, и др. „До голяма степен всичко беше въпрос на късмет и съвпадения, като преждевременното ми връщане от морето. Освен това само два дни преди това си бях купил начелника, с който си светех през цялото време. Ако го нямаше, в тази тъмница нищо нямаше да мога да направя. Късмет е и че колата е попаднала върху дървото, а не е паднала в дълбоката вода, както и че майката и детето са успели да се вкопчат в клоните на другото дърво”, смята Васил.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1773 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
истина

2014.06.22 | 20:45

2
ТОЗИ ЧОВЕК Е ЗА ШЕФ НА ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА , А НЕ ТЕЗИ ,КОИТО СТОЯТ САМО В КАБИНЕТИТЕ И КОМАНДВАТ ПО ТЕЛЕФОНА !! БРАВО НА ЧОВЕКА !!

2014.06.22 | 19:12

1
naciiata ni e sposobna tozi covek kadeto da radoti shte bade otgovoren vseotdaen stiga da ne e pod kontrol na politisi kato stanihev, dogan-mestan,siderov

Добави коментар

Водещи новини