Найденов: Без българските букви, нямаше да ни има на картата на света

share

Културата, науката и духовността заслужават приоритетно място в обществения живот, защото чрез техните резултати утвърждаваме себе си, държавата и своя народ в европейското семейство и европейския дом.

Това заяви в тържествено слово в Перник министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде БТА. Той припомни, че епохалният труд и резултати от дейността на светите братя Кирил и Методий ги е направило съпокровители на Европа. Възможността да учим и творим на български ни преведе през всички трудни и тъмни периоди в нашата история, каза още военният министър. Той определи днешния ден като уникален, защото по думите му няма друг празник на духовността и държавността в световните календари. Ангел Найденов попита дали без славянската писменост и българските букви щяхме да бъдем на картата на света. Преди 12 века ние направихме своя избор. И той е просвещение, определи военният министър.

Приветствие към перничани поднесе и кметът на общината Росица Янакиева. От трибуната тя поиска корекция на решение на Министерски съвет номер 293 от 13 май, като настоятелно се обърна за съдействие към Ангел Найденов. Документът е лишил от  възможността единствено университета в Перник да приема за обучение студенти през учебната 2014-2015 г. Трудно е началото на пернишкия университет, но той има бъдеще и значение за града, каза още Янакиева. Учениците и учителите от пернишките учебни заведения днес преминаха в тържествено дефиле на централния градски площад "Кракра".

Водещи новини

Още новини