Първанов в Тутракан

Булфото
share

Президентът Георги Първанов ще посети Тутракан, където ще участва в националния събор-възпоменание на мемориала „Военна гробница - 1916”, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът ще пристигне пред мемориала в с. Шуменци малко преди обед.

Възстановка на битката от 1916 г. при Тутракан ще бъде направена днес на мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916” край тутраканското село Шуменци. Събитието е част от програмата за отбелязването на 95 години от Тутраканска епопея.

В пресъздаването на историческото събитие ще участват 22-ма румънски войници и 35 от българска страна. Възпоменателното тържество по повод годишнината се осъществява под патронажа на президента на България Георги Първанов, който ще присъства на събитието.

Панихида за загиналите ще отслужи русенският митрополит Неофит. Ще бъдат отдадени военни почести, венци и цветя ще поднесат признателните потомци. Очакват се много официални лица и представители на местната и държавна власт. Ще бъдат припомнени имената на загиналите войни от Тутракан и околните села, намерили смъртта си в битката за Тутраканската крепост. След церемонията зад гробищния парк ще започне и възстановката.

Водещи новини

Още новини