Кмет от ДПС с 11 служебни автомобила

Интернет
share

Избраниците на народа тънат в лукс, в същото време от местната управа признават, че са "на червено" и рискуват да останат без заплати.

С персонални луксозни служебни автомобили и шофьори разполагат петте селски кмета в малката и бедна община Опака. Те получават и заплата, двойно по-висока от тази на колегите им в другите кметства на област Търговище, съобщи БНТ.

В същото време от местната управа признават, че са "на червено" и рискуват да останат без заплати в края на годината. Ограничителни мерки по време на финансовата криза тук не са предприети.

Кметът Лютфи Реянов, който управлява общината с население от 6 500 души, има трима заместници. Градският съвет от 13 души пък се ръководи от четирима началници, чиято заплата надхвърля 800 лева. В автопарка на общината има 11 коли.

Кметът на Опака оправда наличието на служебните автомобили и шофьори като решение на общинския съвет, където ДПС има мнозинство от 8 души.

Справка в документите обаче показа, че с лимит от 200 км са само две коли, а служебният бус "Мерцедес" има таван от 1500 км.
Бюджетът на община Опака е 1,5 млн. лева.

Само разходите на съветниците месечно са 60 000 лв. Местната хазна е почти празна, тъй като събираемостта на данъците е паднала до 40%. Освен съкращението с 10 на сто от правителството друга корекция на бюджета няма.

Водещи новини

Още новини