Слух за рязане на пари разтревожи експертите в Министерство на земеделието

share

Слух, че на 18 декември т.г. Европейската комисия ще спре изцяло или частично средства по Програмата за развитие на селските райони, тревожи експертите от Министерството на земеделието и храните, пише "Труд".

Най-застрашени били европарите за общински проекти - междуселски пътища, канализация и др. С ударно плащане на аванси по тях сега ведомството на Димитър Греков се надява да разплати и спаси 100 млн. евро. Ако не успеят, на Нова година сумата гори.
"Снощи питах в Брюксел всички наши аташета, те не знаят за спиране на европари за земеделие", каза пред "Труд" аграрният министър Димитър Греков. Самият той е в Брюксел за преговорите за квотите за улов на калкан. Греков отхвърли и друг слух - че в петък бил подал оставка.

Поводът за тревогите на експертите е одит на Главна дирекция "Земеделие" за общински проекти от 2011 г. На случаен принцип одиторите проверили 20 кметства и при 80% от тях установили, че платените аванси са за над 50% от цялата сума на проекта.
Причината е, че ако изграждането на селски път например струва 6 млн. лв., след одобрението му от фонд "Земеделие" кметството получава аванс от 3 млн. лв. Месеци по-късно прави обществена поръчка и печели фирма, която обещава да направи пътя за 5 млн. лв. например. Така платеният аванс от 3 млн. лв. излиза над 50%.
ЕК имала възражения и за класиране на изпълнители по критерии като "гаранция за обекта". Имало случай с проект за мост в Долна баня, където изпълнителят дал гаранция, че ще издържи 100 години, и спечелил проекта.

Водещи новини

Още новини