Димитър Греков: Няма забавяне на субсидиите за животновъдите

  • 23 октомври 2013 21:13

  • 1265
  • 0
Димитър Греков: Няма забавяне на субсидиите за животновъдите
© Булфото

Няма забавяне на субсидиите за животновъдите, каза за БТА министърът на земеделието и храните Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по, който е на посещение в Кюстендил. Министърът заяви, че досега субсидиите са изплащани по предварително обявения график, без ден закъснение.

"Изплатихме средствата на говедовъдите, започнахме от понеделник да изплащаме средствата на овцевъдите. Предстои да изплатим субсидиите на тютюнопроизводителите, а първата десетдневка на декември ще изплатим специфичната помощ за млякото. От началото на януари ще изплатим останалите средства на животновъдите", каза министър Греков. Според него, за първи път някои от животновъдите са заявили, че се спазва обещаното от министерството.

"Аз настоявам повече от животновъдите за по-големи субсидии от другата година, защото искам за тях да има повече средства и ще търся възможности за това средствата да достигнат по тях", каза още министърът. Той посочи още, че е пристигнал в Кюстендил след комисия по земеделие, където е направил предложение за това мерите, пасищата и ливадите да се дават само на животновъдите, или обратното - тези, които се грижат за пасищата, ливадите и мерите, да имат животни. "По този начин даваме приоритети на животновъдството", поясни Греков.

Министърът допълни, че все още не е овладяна като цяло ситуацията с шарката по овцете в с. Кочен, Гоцеделчевско, и затова на последното заседание на МС е подкрепил идеята за издигането на т. нар. кльонове, във връзка с бежанците. "Трябва да има някакви съоръжение от рода на електропастирите, чрез които да няма достъп на животните от Гърция. Там не се справят с всички закони, свързани с профилактичните мерки, по този начин влизат и болестите, особено свързаните с шарката по овцете", допълни министърът.

Той уточни, че ситуацията не е опасна, но най-вероятно ще бъде възобновена дезинфекцията по границите и допълни, че това е необходимо. "Знаете, че има и африканска чума по свинете, която не е близка до страната, но шарката по овцете е застрашителна от тази гледна точка, че се налага да унищожаваме всички заболели животни", допълни министър Греков. Той уточни, че в най-скоро време ще бъде взето решението за възобновяването на дезинфекцията по границите.

Министър Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по е в Кюстендил по повод инициативата за създаването на регионално координационно звено за практическа подготовка на студенти в града.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини