България запазва квотата си за улов на калкан

  • 16 декември 2013 21:03

  • 793
  • 0
България запазва квотата си за улов на калкан
©

Страната ни ще запази досегашната квота за улов на калкан в Черно море, похвали се министърът на земеделието и храните Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по, цитиран от БТА.

Той участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и риболов, където бяха приети доводите на България за запазване на сегашната квота от  43,2 тона.

Греков заяви, че предложението на ЕК за намаляването на квотата с 15%, до 37 тона, е било оттеглено. В замяна на отстъпката България и Румъния са дали съгласието си да извършват повишен контрол на улова и научно наблюдение над популацията на калкана в Черно море.

Съветът прие от 15 април до 15 юни догодина уловът на калкан в Черно море да бъде забранен, което ще доведе до по-бързо възстановяване на популацията и съответно по-голям шанс квотите да бъдат завишени в кратък срок.

Греков съобщи, че в рамките на Съвета са били приети регламентите за преките плащания към земеделските производители и регламентите за развитието на селските райони в рамките на стратегията за общата селскостопанска политика в периода до 2020 година.

По думите му от догодина българските земеделски производители ще получават 6,5 процента финансова подкрепа от ЕС, а след от 2015 г. около 13%, докато сега този процент е около 3.5 на сто.

Последвайте канала на

Весела Найденова
793 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини