Погребаха митрополит Натанаил

share

Погребаха Неврокопския митрополит Натанаил в двора на митрополията в Гоце Делчев.

Хиляди миряни прииждаха, за да го изпратят в последния му път. На церемонията присъстваха висши духовници от страната и Гърция, районни кметове, политици и граждани. Игуменът на Зографския манастир в Атон Амвросий, бе сред свещенослужителите, които пристигнаха в Гоце Делчев, за да се простят с покойния.

Тленните останки на митрополит Натанаил бяха изложени за поклонение в църквата "Св. Богородица". Патриарх Неофит заедно с десетки епископи от Светия синод отслужиха заупокойна молитва. На обяд ковчегът бе изнесен от храма и премина в траурно шествие из града и завърши до новостроящата се сграда на митрополията. В нейния двор бе положено тялото на митрополита.

Церемонията, на която имаше засилено полицейско присъствие, закъсня повече от два часа заради прииждащите миряни.

"Тепърва ще оценяваме високото духовно дело и държавническа отговорност на нашия събрат, митрополит Натанаил", каза пред БНР професор Иван Желев, който е един от най-близките хора на Негово високопреосвещенство.

Стандарт Нюз припомня, че митрополит Натанаил почина тази събота след продължително боледуване. Дометиан Видински ще заеме мястото му в Неврокопската митрополия по решение на св. Синод.

Водещи новини

Още новини