Миряни: Църквата не се нуждае от своя Делян Пеевски

  • 28 ноември 2013 09:26

  • 1108
  • 2
Миряни: Църквата не се нуждае от своя Делян Пеевски
© Булфото

Евентуалното повтаряне на резултатите от първия опорочен и вече бламиран вот за наследник на дядо Кирил би било срамен шамар не само за Варненската и великопреславска епархия, но и за самия Св. Синод. Подобен развой би предизвикал нова много по-остра морална криза с непредвидими последици не само в епархията, но и в цялата Българска православна църква, която няма нужда от свой Делян Пеевски. Това се казва в декларация от инициативния комитет, който беше против избора на епископите Борис и Игнатий за финални кандидати за варненски владика и поиска касиране на изборите.

„Такъв вот ще дискредитира съответните епархийски избиратели, които ще вървят вече не само против волята на народа Божи в епархията, но и против църковното свещеноначалие – с което само ще докажат, че са били манипулирани и ще утежнят своето положение”, допълват миряните.

Те благодарят на Св. Синод, че касира епархийския избор за нов варненски митрополит. „С това мъдро и правилно решение Св. Синод застана на страната на мнозинството миряни във Варна и епархията, които не приемат епископ Борис като достоен кандидат за свой митрополит”, посочват още членовете на инициативния комитет.

В декларацията те допълват, че има многобройни и основателни съмнения за грубо манипулиране на изборите в полза на епископ Борис. Доказването им не е лесно поради самата същност на корупцията, но „първата причина остава – до съответното покаяние, коренна промяна в начина на живот и принасяне плодове на покаянието, което изисква време”

„Духът на Устава на БПЦ при разпоредбите му за избор на епархийски митрополит се състои в това да съчетае участието на Божия народ (посредством епархийските избиратели) с това на Св. Синод. Част от епархийските избиратели може да бъдат корумпирани (с пари и по други начини) и корупцията може да бъде ловко прикрита, но щом Божият народ решително се разграничава от вота на епархийските избиратели, тогава дори ако привидно е спазена буквата на Устава, то напълно се подменя неговият дух. А знайно е, че „буквата убива, а духът животвори“ (2Кор. 3: 6).

Благодарим на всички, извън пределите на Варненска и Великопреславска епархия, които по всякакъв начин ни подкрепиха, и изказваме радостта си, че всичко дотук премина в дух на мир, каноничност, уставност и братолюбие и заедно с това – с бдителност и решителност за изпълнение на апостолската повеля: „Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги.“ (Еф. 5: 11)”, се казва още в документа.

Миряните и духовниците вярват, че при изборите на 15 декември съвестта, разумът и страхът Божи ще надделеят и, че в навечерието на Христовото Рождество Варненска и Великопреславска митрополия ще има своя нов достоен митрополит.

Последвайте канала на

1108 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
изненада

2013.11.28 | 23:30

2
Цяла Варна e ЗНАЕ, че Киро Линкълна беше УБИТ; само трима „варненци“ : - Шефката на Съдебна Медицина, Шефа на Полицията и Прокурора НЕ знаят (+ Цацаров) ; а Игнатий и Тренчев проговориха чак когато есхумацията вече стана невъзможна . . .

2013.11.28 | 23:29

1
Най злобния човек в БПЦ Митрополит Николай-Кирилоубиец.БОГ ЩЕ ТЕ НАКАЖЕ НЯКОЙ ДЕН ЗАПОМНИ!!! Доколкото за този Борис той е кадър на гореописаното лице.

Добави коментар

Водещи новини