Надзирателите с искания за по-високи заплати и порцион

Булфото
share

Пред Министерството на правосъдието се събраха участниците в протеста на служителите в затворите. Някои от надзирателите носят плакати с имената на синдикатите в местата за лишаване от свобода в страната. Други са облекли светлоотразителни жилетки.

Издигнат е лозунг - "Господа управляващи, елате при нас". Исканията на протестиращите, които са около 200-300 души, са повишаване на сумите за храна (порцион) от 60 лева на 120 лева – да бъдат приравнени с тези на МВР, увеличение на заплатите, както и включване на реално необходимите средства за подобряване и осигуряване на нормални и здравословни условия на труд.

При протестиращите слезе заместник-министърът Илия Ангелов, а протестиращите го посрещнаха с бурни викове и освиркване. Той покани представители на синдикатите да се качат в сградата, за да обсъдят исканията на протестиращите, а след срещата - да излязат със становище.

Илия Ангелов заяви пред присъстващите: „Напълно подкрепям справедливите ви искания. Независимо, че рамката е орязана, ние искаме стъпка по стъпка да увеличим социалните плащания. Работим по две неща. От 2014 г., въпреки орязания бюджет, да се повишат вашите заплати, и да се изравнят с тези на служителите на МВР. Другото, което искаме да направим, е да повишим вашия порцион от 60 на 80 лева. Нещата стават бавно и мъчително, така че се надявам за в бъдеще да има още стъпки, които да удовлетворят вашите искания. Спрямо европейските изисквания, вашият труд е дискриминиран", посочи той.

Протестът се охранява от полиция, обстановката засега е спокойна.

Очаквайте подробности!

Водещи новини

Още новини