Селяни на бунт срещу ВЕЦ, страхуват се за Черепишкия манастир

share

Две села по Искърското дефиле въстават срещу строежа на ВЕЦ срещу природния феномен „Ритлите", който се посещава от хиляди туристи.

Жителите на Люти бод и Ребърково са събрали вече 200 подписа и са алармирали всички възможни институции за екологичните беди, които ще докара централата. Според председателката на инициативния комитет Павлина Величкова съществува реална опасност да бъде залят Черепишкият манастир и помпената станция, която снабдява с вода двете мездренски села. Местността „Коритен" с уникалния скален масив пък е защитена територия. Там се намират останки от четири църкви, които още не са проучени. В района гнездят и двойки бели орли, които са много рядък вид и може да изчезнат.

Фирма „Ритлите енерджи" обаче има всички разрешителни за строежа. Остава да бъде направена само оценка за въздействието върху околната среда.

Преди да преминат към гражданско неподчинение местните хора искат да убедят инвеститора да се откаже от строежа на това място. Те са го поканили на общото събрание, което ще се проведе в събота вечерта в Люти брод. Протоколът от него пък ще бъде внесен в Общинския съвет в Мездра, за да преразгледа решението си от миналата година, с което дава съгласие за изграждането на ВЕЦ-а.

Водещи новини

Още новини