Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си атомна електроцентрала

  • 06 октомври 2024 07:52

  • 257
  • 1
Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си атомна електроцентрала
© Pixabay

Казахстан гласува днес на референдум дали да изгради първата си атомна електроцентрала - идея, предложена от правителството на президента Касъм-Жомарт Токаев в момент, когато цетралноазиатската държава се опитва да се откаже от замърсяващите въглищни електроцентрали, предаде Ройтерс.

Идеята обаче срещна обществени критики заради съпътстващите рискове, спомена за съветските ядрени опити и опасенията, че Русия може да бъде включена в проекта.

"Стигнах до заключението, че решението за изграждане на атомна електроцентрала с помощта на (руската държавна корпорация) "Росатом" вече е взето (от Токаев), а жителите на Казахстан са поканени пред урните, за да "подпечатат" решението с гласовете си", написа популярният блогър Вадим Борейко.

Въпреки значителните залежи на природен газ, централноазиатската държава с 20 милиона души население разчита предимно на въглищни електроцентрали за енергийните си нужди, допълнени от няколко водноелектрически централи и разрастващия се сектор на възобновяемите енергийни източници.

Казахстан вече внася електроенергия, предимно от Русия, тъй като собствените му енергийни мощности не могат да задоволят вътрешното търсене. Въглищата обаче се смятат за най-замърсяващия енергиен източник, посочва Ройтерс, предаде БТА.

В община Добричка ще има референдум за ветропарковете

Последвайте канала на

Десислава Станева
257 1

Коментари 1

Добави коментар
Ха ха Няма ХаГа

2024.10.06 | 09:21

1
ДАЙТЕ ХАПЧЕТАТА НА ИБАНИЯ ОЛИГОФРЕН ФОРУМЕН ПЛЪХ МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-ПСИХОТО ОТ СЕВЛИЕВО. ЛЕЖАЛ В ПСИХИАТРИЯТА И ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР. ДУХАЛ НА ЦИГАНИТЕ И РАДИКАЛНИЯ ТУРЧИН АХМЕД МУСА.

Добави коментар

Водещи новини