За два часа полет Николай Младенов изял два килограма ядки (обновена)

share

Килограми ядки са поръчвани за полети на бившите управляващи, съобщи  председателят на Временната анкетна комисия за „Авиоотряд 28” и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната за периода август 2009 - март 2013 г. Венцислав Лаков на заседание на комисията.

„По-важно е колко пари на данъкоплатеца са били унищожени за екскурзионните полети на агент 007, пардон 004”, коментира Лаков. Той заяви, че в комисията има данни за кетъринга, който е поръчван за полети на „Авиоотряд 28”. На 26 март 2011 г. за полет на самолет „Фалкон” по маршрут – София – Варна – Бургас - София е поръчан кетъринг за 311,42 лв. На борда освен Бойко Борисов са летели и тогавашните министри Симеон Дянков и Нона Караджова, както и петима охранители. За този полет от 2 часа са „изхрупали” 1250 грама ядки - предимно бадем и лешник”, каза Лаков.

„При полет на 7 март 2011 г. по маршрут София - Сараево с министъра на външните работи тогава Николай Младенов е поръчан кетъринг за 355,33 лв. В Сараево се налага допълнително зареждане с ядки за 340,82 лв. Ядките са 2 кг. Полетът трае 2.20 часа, а за гориво са похарчени 7167,72 лв.”, заяви Лаков.

„Буди съмнение такава производителност и такава консумация”, коментира той.

„При друг полет пак с Николай Младенов на борда на 9 ноември 2011. от София – Дамаск – Сана кетърингът е бил за 579 лв. Самият полет струва 25 231 лв. Тук освен ядки има и 20 шишета от 50 гр уиски, водка, джин, Бейлис”, каза още Лаков.

„Това са отчетни официални документи представени от МВнР”, уточни той. Командирът на ВВС каза, че при тях единственото, което се осигурява на борда е вода.

„Малко прекалихме с ядките, чесън ли да ядат, шкембе чорба ли да ядат”, коментира Рамадан Аталай от ДПС.
„Г-н Аталай, може би попрекалихме, но не ние, а тези, които са били на борда, защото скоростта, с която унищожават ядките, сравнена с полета е по килограм на час. Един вид летяща фуражомелка. Тези количества са смущаващи. Може следващият път да си направим експеримент дали ще се справим с два килограма бадеми и лешници”, отговори Венцислав Лаков.

„Този, който ползва услугите на „Авиоотряд 28” е длъжен да заплати стойността на полета. „Авиоотряд 28” представя разходите, които са извършени и съответното министерство възстановява парите. От там са и справките за кетеринга на борда. В разходите за полета се включват – гориво, летищни такси, кетъринг, командировки, навигация, домуване на самолета при дълги престои. Ядките са за сметка на данъкоплатеца”, каза Лаков. Съществуват данни и всяко министерство получава документ за направените разходи, каза той.

Лидерът на ГЕРБ летял с военните самолети под кодово име „пасажер 004", съобщи още  Венцислав Лаков.

Водещи новини

Още новини