Печени слънчогледови семки с вкус на домашна лютеница и кисели краставички се превърнаха в хит на изложението "Агропродукти Експо 2013" във Велико Търново, пише "Монитор".
Семките се произвеждат от софийска фирма едва от два месеца, а вчера беше тяхното първо представяне. Производителите Диян Милков и Иван Денчев обясниха, че печеният слънчоглед е от специални хибридни вносни сортове, които имат здравословен ефект и смъкват високия холестерол в човешкия организъм.
Използваните за овкусяването екстракти са изцяло натурални и не съдържат изкуствени или вредни вещества. Освен това новият продукт има по-голяма трайност. "Семките са идеалното мезе както за бирата и ракията пред телевизора, така и на футболния стадион", коментираха още производителите.
На изложението над 100 фирми, производители на храни, се срещнаха с търговските вериги. Откриването беше направено от служебния министър на икономиката Асен Василев. Той припомни, че целта е чрез такива мерки да се подпомогне разпространението на българските стоки на международните пазари. "Задачата на министерството е да съберем добрите идеи и да ги организираме. Където трябва, ние малко ще помогнем, но всичко е в ръцете на бизнеса", посочи Василев. Експото е една от мерките на служебното правителство за подпомагане на малките и средните предприятия в кризата. Преди близо седмица такова изложение беше направено и в Пловдив.
Междувременно стана ясно, че някои от участниците в събитието отдавна изнасят свои стоки на международните пазари. Така например варненска компания, която произвежда традиционни български туршии и сладка от горски плодове, вече се е наложила зад граница. Повече от 20 години фирмата изнася продукцията си в Западна Европа и Северна Америка. Туршиите и сладката се купуват от българските, руските и румънските емигранти в Англия, Канада, Италия, Испания, Кипър, разказа шефът на компанията Пламен Петричев. Братушките, живеещи на Албиона и в Канада, редовно си купували български кисели краставички, имамбаялдъ и мариновани домати. Румънците в Испания пък търсели зелеви и лозови листа за сарми, а също и зелени домати. Българите, които работят в Кипър и Гърция, също пазарували стоки предимно родно производство.
На изложението бяха представени още екологични зеленчуци, сладкарски изделия, месни продукти, колбаси и десетки видове хляб. Хлебозаводът в Казанлък предложи пълнозърнест хляб със сушени зеленчуци – моркови, чушки, домати, примеси на овесени ядки и различни семена. Изложени са и много продукти на билкова основа. Представители на търговските вериги пък през целия ден обикаляха щандовете и сключваха договори с производителите за продажба на техните стоки.