И месото е внос

  • 10 април 2013 09:20

  • 1244
  • 0
И месото е внос
©

Българското животновъдство е толкова разбито, че въобще не може да осигури суровини за преработвателната индустрия. Над 70% от свинското и над 90% от говеждото месо, с което работим, е вносно, каза Кирил Вътев, цитиран от в. "Преса".

Оказва се, че българските свиневъди не могат да осигурят дори прясното месо на пазара. Внася се охладено месо, което е специално обработено, така че да издържи по време на транспорта, твърдят търговци.

Ако до 2010 г. се увеличаваше потреблението на луканки, филета, пастърми, въобще на качествени месни продукти, от 2010 г. насам тенденцията се обърна и вървят стоки на турбо ниски цени. Правим продукти по БДС, но почти никой не ги купува, търсенето е съвсем изчезнало, твърди Вътев. Той обясни, че в кренвирши от 4 - 5 лв. килото има заместители на месо, те не са отровни, но са с ниска хранителна стойност. Когато някой говори за качество, нека да каже каква е хранителната стойност на продукта - колко са белтъчините, мазнините, водата, солта, колагенът. Също трябва да е ясно колко от белтъчините са животински, защото те осигуряват всички аминокиселини за синтеза в организма, допълни Кирил Вътев.

Последвайте канала на

1244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини