Губим милиарди от контрабанда на храни

  • 25 април 2013 07:13

  • 1893
  • 2
Губим милиарди от контрабанда на храни
©

Страната губи годишно около 1 млрд. лв. от данъци (главно ДДС) само от контрабанда на храните, които се продават на тържищата. Там се търгуват основно плодове и зеленчуци. Тези шокиращи данни съобщи Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, пише в. "Преса".

Със сигурност сумата е много по-голяма в цялата хранителна система. Милиард изтича през борсите, потвърди Александър Йоцев, шеф на Съюза на търговците на храни.

По цялата хранителна верига загубата от ДДС и останалите налози е драматично по-голяма - 5 млрд. лв., пресметнаха икономисти.

"Контрабандно влизат стоки, които се продават без документи. Има и мащабен внос на занижени цени. Редовно хващаме документи, според които килограм домати е купен по 10 цента (20 стотинки) в Гърция. Внася се ДДС върху 20 ст., което е 4 ст. за кг. Но доматите после се продават по 1,50 лв., значи реалният ДДС е 30 ст.", обясни ситуацията Стойчев. В същото време пазарите са пълни с черноборсаджии, които притежават фалшиви документи, че са земеделски производители, работят без касови апарати и ползват големи данъчни облекчения.

"Това е огромен проблем и не е от днес, но не можах да се разбера с бившия земеделски министър Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на. Всеки, който отиде в службата по земеделие, подава заявление и му издават документ, че е производител. Без проверка на място", допълни Едуард Стойчев.

"От 300 камиона с плодове и зеленчуци инспекторите на агенцията по храните проверяват само един", съобщи Цветан Цеков, зам.-председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Той твърди, че най-голямото крадене на ДДС става вътре в Европейския съюз. Схемата е следната: стоката тръгва от производител в ЕС, пристига на нашето тържище в фактура, която след продажбата се унищожава. Търговецът в България се обажда на своя контрагент в чужбина, който също анулира документа. Все едно пратката въобще не е минавала границата, разказва Цеков.

Последвайте канала на

1893 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Open

2013.07.22 | 15:02

2
You're a real deep thkrnei. Thanks for sharing.
Thethe

2013.07.20 | 15:06

1
I think you've just captured the answer pertlcfey

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини