Тагарев: Армията "тежи" на обществото три пъти по-малко от преди

Булфото
share

Министърът на отбраната в служебния кабинет Тодор Тагарев каза, че това, което екипът му се опитва да направи, и въпросите, които се поставят в обществените дискусии, са какво е необходимо да направи повереното му ведомство и армията, като начин на поведение, начин на мениджмънт вътре, развитие, осигуряване на хората, за да може да се върне доверието на българското общество.

Само доверието на обществото е сериозна гаранция, че хората, които обличат униформа, за да защитават интересите на България, ще бъдат осигурени по един достоен и адекватен начин и това ще им даде условия, предвидимост в кариерата им и ще ги направи по-уверени, за да могат да се отдадат на професията си, а да не се безпокоят за промени, предлагани бързо и по конюнктурни съображения, посочи Тагарев, цитиран от БТА.

Той изрази тезата, че възможностите да се редуцира армията и да се търси по-добра структура, по-добри баланси вътре, включително по-добър баланс на бюджета, за да бъде тя боеспособна, са практически изчерпани.

Днес предвид отделяния бюджет за отбрана като процент от БВП, по думите му, армията "тежи" на обществото три пъти по-малко, отколкото е тежала преди 20 - 24 години. Може ли да продължава това, моят отговор е по-скоро "не". Ние трябва да разберем, че този "мирен дивидент" с края на Студената война е изконсумиран, коментира министърът.

Ако един военнослужещ работи в София в продължение на десет години на една длъжност, без перспективата той да участва в операция или да се върне в тактически щаб, според мен означава, че тази длъжност не е за военен, заяви министърът.

Тагарев посочи още, че вече му е представена чернова на "картата на корупционните рискове", като отбеляза, че по документа работи група под ръководството на заместник главния инспектор на министерството. Те работят по един стандартен въпросник за четиридесет и няколко дейности, свързани потенциално с корупционен риск, и за всяка такава функция оценяват "вероятност" и "евентуални негативни последствия", посочи Тагарев.

Водещи новини

Още новини