Съдбата на Цецко трогна цяла България, осиновители се редят на опашка

share

Съдбата на измъчвания Цецко от Враца трогна цяла България. Валят молби за осиновяването му, много хора искат да му помогнат с дарения. Телефонът във врачанската болница e прегрял от обаждания за съчувствие и с предложения за осиновяване и приемна грижа, информира "Стандарт". Това разкри зам.-шефката на здравното заведение Цецка Генкова.

Дори баща на три деца от София иска да вземе 5-годишното мъчениче с ампутирани пръстчета на краката. "Където три, там и четири деца", казал простичко милостивият столичанин. Вчера малчуганът пък бе уважен от височайшо посещение. При него в отделението дойде делегация, водена от Мариама Диало - аташе на Министерството на външните работи на Франция по правата на децата в Румъния, България и Молдова.

"За да не се спекулира с благотворителността, общината става гарант и открива дарителски фонд", заяви зам.-кметът на Враца Светозар Луканов. Той ще предложи на комисията по здравеопазване Общинският съвет да гласува някаква сума за подпомагане на Цецко. Общината е готова също така да отдели средства за лечението и рехабилитацията на момченцето.

Държавната агенция за закрила на детето пък търси приемни родители. Вече дори е започнала процедура за настаняването му в семейство от друга област. А инспекторатът на агенцията е започнал проверка на работата на отдела във Враца. Проследява се всеки ход на социалните работници. Трябва да стане ясно защо, след като Цецко и четирите му сестри са отнемани два пъти от родителите, са връщани отново в бардака при майката Петя Григорова и пастрока Георги Митков. Държавната агенция също така е сезирала прокуратурата да започне процедура по отнемане на родителските им права и наказателно производство срещу тях.

Още през 2010 г. лекар е подал сигнал, че срещу Цецко се упражнява насилие. Това потвърди зам.-окръжният прокурор Камелия Трифонова. Тогава обаче е било образувано досъдебно производство за причинени телесни повреди на малолетен, но срещу неизвестен извършител. Разследването е продължило 6 месеца и е прекратено поради липса на доказателства. Според прокуратурата детето наистина е било настанено в дом, но е върнато на родителите след положителен доклад на социалните работници за променена среда.
На 5 април, след като детето бе намерено посиняло от бой и с гангрена на ходилата от измръзване, по сигнал на агенцията отново е образувано досъдебно производство. Този път срещу майката обаче е повдигнато обвинение по чл. 182 ал. 1. Според него родител или настойник, който оставя без надзор и грижи дете и е създал опасност за неговото физическо и психическо здраве, се наказва с лишаване от свобода до 1 г. или пробация. Но майката на Цецко явно ще се отърве от затвора, защото е бременна в осмия месец с шестото си дете.

"Добрата новина е, че момченцето, което претърпя всички болки, без да гъкне, вече се усмихва", радва се социалната работничка в болницата Камелия Петкова. Лицето му грейнало на втория ден след тежката операция във вторник, когато му дали мобилен телефон. Цецко зарязал количките и любимите си играчки и започнал с интерес да разглежда снимките в апарата.

Според лекарите, препатилото дете ще остане в болницата още около седмица, но е нужно поне още месец за него да се полагат медицински грижи. Не става дума само за сменяне на превръзките и укрепване на изгладнялото му телце. Нужна му е физиотерапия, а помощта на психолозите трябва да продължи, докато преодолее страховете си. Затова на първо време ще бъде настанено в дом, близо до болницата. Ана - най-голямата сестра на Цецко, вече е в дома "Асен Златаров" във Враца, а пък Снежана, Камелия и Мариана са в Борован.

Водещи новини

Още новини