Държали малкия Цецко с дни завързан в щайга на балкона

  • 10 април 2013 11:30

  • 4933
  • 5
Държали малкия Цецко с дни завързан в щайга на балкона
©

Малкият Цецко от Враца, който вече е с отрязани пръстчета на двете крачета и стана инвалид без време, ще може да ходи, съобщава "Стандарт Нюз"

Малкият Цветелин Петев е приет в петък в толкова окаян вид, че медиците, които са се нагледали на какво ли не, били потресени. Детето било насинено, с рани и отоци, коремчето му било жабешко - подуто от системно недохранване. Най-страшната гледка обаче били гноясалите крака. Изтърпял, без да охне, всички манипулации, но се държал като диваче.

"Беше като Маугли от "Книга за джунглата", споделя зам.-шефката на болницата Цецка Генкова. И как няма да е, след като майката и пастрокът му са го държали с дни завързан в щайга на балкона, научила Генкова. Постепенно обаче Цецко започнал да излиза от стреса. Приемал приятелски всеки, който му давал ядене и се хранел лакомо. Доверил се дотолкова на хората в бели престилки и придружителите на другите малки пациенти, че се разпищял, когато го оставили сам в реанимацията. И го преместили в обща стая, та да е сред хора.

Започнал дори да разговаря със сестрите, с докторите и социалната работничка Камелия Петкова. Тя едва сдържа сълзите си, когато говори за патилата на невръстния пациент. Точно на нея той доверил, че си пада по количките, футбола и музиката. Всички в отделението пък му носят дрешки, играчки и лакомства, за да заякне по-бързо. Непресъкнато бдят над него и две студентки. За Цецко обаче най-страшните думи са "мама" и "татко".

Той не иска нито да ги види, нито да ги чуе и се разплаква, когато го попитат мъчно ли му е за тях.

"Не коментирам нищо, махайте се!", разфуча се майката Петя, която вчера излизаше от дирекцията за социални грижи във Враца. Тя е заведена с полиция да се подпише за операцията на сина й, но не задала никакъв въпрос за състоянието му и въобще не се е интересувала как е той. "За такива като нея и Георги се полага само затвор и никога да не ги пускат на свобода", гневи се комшийка от блок ╒ 70 в комплекс "Дъбника", където апартаментът им на първия етаж се е превърнал в дом на ужасите за Цецко. "Това не е жилище, а бардак!", отсича комшията Божидар Димитров. В него денонощно влизали разни мъже, пускали музика на макс, чували се писъци и скандали. За хората във входа Петя вероятно проституира, защото и двамата с Георги не работят. Когато домоуправителят Валентин Димитров сложил специална брава, която не може да се отвори отвън без ключ, Петя слагала клечки, за да приема денонощно посетителите си. В жилището явно вода не е плащана от години - сметката вече е 729 лева, съобщиха от общината. Занемарен е и наемът, натрупали са се 199 лева. Тристайното жилището е общинско. Преди време било дадено на родителите на Георги и докато те били живи, нещата били горе-долу нормални.

Появила се обаче Петя. Довтасала от Драгоман с три деца - Ана, Снежана и Цецко. Свекърът я гонил няколко пъти, но тя пак се връщала. И родила набързо още две момичета - Камелия и Мариана. След смъртта на старите обаче оргиите се развихрили с пълна сила. Георги продал телевизора, хладилника, печката и всичко от покъщнината, от което може да изкара някой лев. Срязал дори част от металната ограда на балкона, на който изхвърляли Цецко, и я предал на вторични суровини.

"Аз се обадих в полицията още миналия понеделник", спомня си съседката Павлина Петкова. Направила го по молба на комшийката Цветана, която видяла Цецко да лежи син като мъртвец на терасата.

Но униформени не пристигнали. Дошли социални работници, но пет дни по-късно. Те видели в какво състояние е детето и взели мерки. Извикали линейка, а лекарката на ръце изнесла момченцето. Съседите помислили, че е издъхнало и взели да го оплакват. Униформените пък закарали в управлението родителите. Петя била пусната след разпит още същата вечер, а Георги останал в килията едно денонощие.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4933 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
A

2013.09.11 | 18:41

5
Да мрът мангетата ! Не са хора а животни !

2013.09.11 | 18:41

4
bravo na komshiite,na polizijta..na soz.grigite..vzeli sa speshni merki za deteto..SKAPANA DARGAVA sme..iskali i mnenie da operirat deteto BRAVO..ako njkoi katastrofira i mu se pomaga taka li se postapva? V Anglij ako vidjt komshiite maika shamar da udari na deteto si mogat da i go vzemat..za kakvo si govorim..onj den 4etox otrjzali kra4eta na ku4enze.. njma po skapana dargava v zjla Evropa ot nashata
БГ

2013.09.11 | 18:40

3
Как ще има по скапана, като такива "патриоти" като теб пишат на латиница. Само ревете , а не се погледнете ,вие какво правите за тази държава.
ужас

2013.04.22 | 19:38

2
Мръсна циганска сган
qka durjava

2013.04.22 | 17:57

1
""Аз се обадих в полицията още миналия понеделник", спомня си съседката Павлина Петкова. Направила го по молба на комшийката Цветана, която видяла Цецко да лежи син като мъртвец на терасата. Но униформени не пристигнали." Е как ще пристигнат те имат по-важна работа да вземат подкупи за да препечелят по лев после как да не иска човек да остане в тази приказна .....страна в която масата от хора са духовно извисени морални и хуманни.

Добави коментар

Водещи новини