Манастир получи сметка за ток от 3000 лв.

share

Къпиновският манастир "Свети Николай Чудотворец" може да остане на тъмно след като получи ужасяваща сметка за ток за 3000 лева. Фактурата пристигнала преди няколко дни и игуменката сестра Елена се видяла в чудо от киловатите, които е изхарчила.

Оказва се, че обителта е работела като малка фабрика, а в същото време манастирът се отоплява на дърва и игуменката има само бойлер и един хладилник. Осветлението било с 4 лампи, които са енергоспестяващи, и нямало как да навъртят безумните киловати.

От Енерго про са правили проверка след като игуменката се жалвала от високата сметка и й обяснили, че електромерът работи нормално и натрупаният ток трябва да се плати. От централата на енергото склонили на разсрочено плащане, но предупредили божиите служители, че по спешност трябва да внесат 360 лева, иначе спират тока. Сестра Елена успяла да измоли от областния управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев въпросната сума, владиката Григорий също обещал да помогне. "Аз не искам да съдя енергото, но от митрополията казаха, че ще водим дело, защото няма как аз, сама жена, да съм изгорила толкова ток. В манастира от три месеца не са идвали гости, имам само един послушник, на който дори не давам заплата, а само храна", каза монахинята.

Елена вече е започнала успоредно с монашеската работа и дейността на счетоводител и ежедневно записва данните на електромера. Тя ще търси фирма, която да провери външните кабели на манастира, защото подозира, че някой се е свързал тайно и краде ток. "Нямам ролекс, нито кола, нито други ценности, които да продам и ако не ми помогнат със средства, оставам на тъмно".

Водещи новини

Още новини