Дянков: България има фискален резерв от 4,7 млрд. лв. (обновена)

share

В Президентството започва свиканият от държавния глава Консултативен съвет за национална сигурност по повод усложнената ситуация в страната.

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков ще представи на съвета доклад, от който ще стане ясно, че държавата не е фалирала, това каза Дянков пред журналисти.

Дянков съобщи, че 4,7 милиарда е фискалният резерв на страната към днешна дата. "В сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалели 83%, на местно ниво в общините с 21 %. Общо просрочията са намалени с 66%. Това показва, че във фискалния резерв към днешна дата има 4,1 млрд. лева плюс 600 милиона, които са авансови плащания, ни ги дължи Брюксел, така че фискалният резерв е 4,7 милиарда към днешна дата", каза Симеон Дянков.

"Няма никакви причини да се говори и да се спекулира с финансовата стабилност на България. За момента тя е една от най-стабилните държави в Европа”, каза Дянков. 

Допълнителното натоварване на бюджета с директните плащания на земеделските производители е в размер на 840 млн. лв., които се изплащат авансово за сметка на фискалния резерв. Това сочи информация за състоянието на публичните финанси към февруари 2013 година, представена от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. Общият размер на платените до сега през 2013 г. суми е със 120 млн. лв. повече от 2012 г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години. Допълнително влияние върху фискалния резерв в края на 2012 г. оказаха значителните трансфери по оперативните програми, които от сметки на фискалния резерв отидоха по сметки на общините. Общият размер на тези средства към началото на февруари е 798 млн. лв. докато в края на ноември 2012 г. са в размер на 414 млн. лв. С други думи фискалният резерв е намален с 384 млн. лева, се казва в анализа на Дянков.

За заседанието пристигна председателят на парламента Цецка Цачева, лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров, вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов, председателят на БСП Сергей Станишев, министрите в оставка Аню Ангелов и Николай Младенов и други.

Водещи новини

Още новини