Аню Ангелов: Взимат се мерки за защита на разузнавачите ни зад граница

share

Взимат се мерки за защита на офицерите разузнавачи зад граница. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов във връзка с промяна в Закона за досиетата и евентуално разкриване на действащи разузнавачи.

„Взимаме всякакви мерки, за да защитим преди всичко физическата сигурност на офицерите. Надявам се да бъде направено нещо, за да се защити националната сигурност и източниците на информация, които в голямата си част не са български граждани”, заяви министърът. Според него трябва да се намери точното определение на това що е то „публична длъжност”.

По думите на Ангелов „началник сектор”, „началник отдел” и „началник секция” – са основните оперативни работници, а не публични длъжности. „Може да се направи нещо, без да се връща параграф 12, така че да се защити искането на службите. Заедно с това аз вече съм взел мерки и имам доклад при мен за връщане на офицери от чужбина. Има проблеми, но се стараем да бъде чут гласът на шефовете на служби, които носят абсолютна отговорност за това. Има член 32 от Закона за досиетата, който казва, че не се публикуват документите, т.е. досиетата на хората, които са били военни разузнавачи преди 1991 г. Но тава, че няма да се публикуват досиетата и няма да има достъп до тях, няма да е нужно, след като се обяви името. Така че тази защита е имагинерна”, обясни министърът на отбраната.

Водещи новини

Още новини