Екозащитници искат незастроените плажове да влязат в Национален парк

share

Неправителствените организации предлагат да се създаде Национален парк "Българско Черноморие", в който да бъдат включени 10 плажа, съобщи БНР. Така ще бъдат опазени все още незастроените защитени територии.

Екозащитниците предлагат в този нов Национален парк територията на 10-те плажа да е с широчина не по-малка от 350 метра, измерена от линията на най-големия отлив от брега навътре в сушата.  Еколозите имат възражения по някои от предложенията за промени в законите, с които ще се ограничи строителството в защитени територии, включително дюни. Текстовете бяха публикувани на сайта на Министерството на регионалното развитие.

Както беше съобщено наскоро, няма да се допуска промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии, в които попадат дюни и са в границите на зона "А" и зона "Б" по смисъла на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Забраняват се заменките и в защитените зони от Европейската екологична мрежа "Натура 2000", както и в защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии.

Водещи новини

Още новини