Шефът на Агенцията за приватизация: Не сме абдикирали от ВМЗ-Сопот

share

Държавата не е абдикирала от ВМЗ-Сопот, защото щяхме досега да тръгнем към процедура по предизвикване на несъстоятелност. Това заяви изп. директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов.

Необходимо е да има сериозни реформи в дружеството. Над 150 млн. са дълговете, а работниците са 3100 души, но не сме говорили за шокови съкращения от 2000 души. В момента ВМЗ-Сопот е декапитализирано и няма как да бъде спасено в този вид, каза Караниколов.

Работниците на ВМЗ-Сопот няма смисъл да обявят гладна стачка, тъй като всички 3000 работници гладуват от 13 декември. Според работниците по-добър стратегически инвеститор от държавата няма. Бойко Борисов има контакти на сериозно международно ниво, както и МВнР, така че е необходимо те да осигурят договори. В момента кризата може да се разреши като приоритетно се даде безлихвен заем за ВМЗ-Сопот от 10 млн. лв. Димитър Атанасов от КНСБ поиска от банките в региона да спрат да притискат работниците.
За да се разреши въпроса е необходима политическа воля.

България няма как да осигури монополно положение, като осигурява договори на дружеството, защото ВМЗ-Сопот е търговец, отговори Караниколов. Невъзможно е и осигуряването на безлихвен заем, тъй като това е нерегламентирана държавна помощ. Правителството не може да погаси 56 млн. лв. публични задължения, каза Караниколов.

Водещи новини

Още новини