Работодатели: Всеки втори младеж в България е безработен

share

Средноевропейските доходи ще бъдат достигнати от България през 2030 г., при това ако има ръст от 6% годишно. Това заяви пред БТВ зам.-председателят на БСК Димитър Бранков.

Реалната безработица у нас е 18%. При младежката безработицата е 40%, които не работят и не учат. Според вицепрезидента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов статистиката за отчитането на безработицата не е коректна. За да се квалифицира определен човек безработен е необходимо той да е без работа, но да е работил преди това, да е готов да приеме работа и да си търси работа. 3 млн. българи са осигурени или се самоосигуряват, което е около 60%, изчисли Манолов. Има обаче хора, които изобщо не търсят работа, а сред младите има хора, които нито искат да учат, нито да работят.

Той предупреди, че около изборите старанието в управлението няма да бъде много голямо заради предстоящата кампания. В България работните места са намалели два пъти през последните години, каза Бранков. За изненада синдикалистът каза, че това е предизвикано от нерентабилния пазар на работна ръка, при който една дейност се извършва от трима души, въпреки че спокойно може да се извършва само от един човек. Според Бранков валутния борд оказва сериозен натиск върху бизнеса и трябва да се работи за либерализирането на режима. Над 30% от работните места са заети от хора с по-висок потенциал, каза зам.-председателят на БСК. 60 млн.лв. са забавени като заплати. 2013 г. ще бъде година на застой, каза Бранков, като даде оценка от 5 по 10-степенната скала за очакванията си за тази година. Димитър Манолов обаче беше по-негативен и каза, че оценката му е минус 2.

Водещи новини

Още новини