Доц. Милен Иванов: Ивицата Газа се превърна в пустиня, няма как "Хамас" да бъде унищожена

  • 07 октомври 2024 21:36

  • 958
  • 1
Доц. Милен Иванов: Ивицата Газа се превърна в пустиня, няма как "Хамас" да бъде унищожена
© Gettyimages

"Конфликтът, който в момента се развива в Близкия изток, е със стари корени. Няма риск да прерасне в по-широкомащабен, отколкото е в момента. Войната е икономика преди всичко и после действие на терен. Да водиш война на няколко фронта за една държава е изтощително за икономиката. Ударът си е по-скоро запазване на лице, репутация. Израел въпреки цялата мощ, която притежава, не може да се справи с една недържава, защото Ивицата Газа не е държава, а групировка, която е обявена за терористична", заяви експертът по сигурност доц. Милен Иванов в "Денят ON AIR". 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2997

По думите му, ако Израел удари ядрената програма на Иран, реципрочно неговите ядрени обекти стават легитимна военна цел.

"Държавата Израел крие голяма част от своите жертви. Нищо не се промени, освен, че това, което наричахме Ивицата Газа, се превърна в една пустиня. Тези, които са загинали и са напуснали бежанци, са голяма част от гръбнака на израелската икономика. Иран нямат желание да воюват в момента с Израел. "Хамас" е наследник на "Мюсюлмански братя", а те са създадени през 1928 г. Това, което направиха "Хамас", доведе то почти пълното им унищожение, но няма как да унищожите организация, която се храни от отмъщението", допълни доц. Иванов за Bulgaria ON AIR.

ООН: Трагедията в Близкия изток през изминалата една година бе неумолимо жестока

Според него Сирия в момента също влиза в интересна фаза на вътрешни борби и там ще се появяват интересни точки.

"Основният играч в Близкия изток е Великобритания. Друг активен участник е Франция. Това са основните играчи. И Русия, и Китай имат интерес тези събития да ескалират. За момента ще има замразяване на този конфликт на нивото, на което е в момента. Ролята на Русия в Сирия е голяма, но започват да се появяват много самостоятелни играчи. Те биха довели до дестабилизация на целия регион", коментира гостът. 

В Европа имаме проблеми, които започват да разкъсват Шенген, категоричен е доц. Иванов.

"Единственият здрав разум в момента остава в ООН. Всеки друг механизъм води до по-лош резултат. Най-лошото от всичко е това, че ще има нова бежанска вълна. Ние трябва да вземем спешни мерки. Новите спешни мерки - бетонна ограда по границата и гранична полиция, която да е денонощно на границата", поясни експертът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
958 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еврейски фашизъм и нацизъм!

2024.10.07 | 22:55

1
Палестинците имат право да се борят за своята свобода от израелската окупация. Нямам нищо против евреите и категорично съм против руската агресия в Украйна и против терора, което Хамас извърши на 7и октомври независимо че те и Хизбула се борят срещу израелската окупация на Палестина и части от Ливан. Израел уби над 50 000 невинни палестинци и над 200 000 ранени и изравниха Газа със земята.Бъдете сигурни, че Господ забавя, но не забравя, мълчанието на света за еврейските нацистки престъпления са най лошата страница в световната история и Хитлер бледнее пред тях. Светът е на косем от 3та световна война по вина на еврейският президент на Украйна, евреите в САЩ и Палестина!. Решението на проблема един път завинаги Израел да се изтегли от окупираните палестински територии до границата от 04.06.1967г и в замяна палестинците признават Израелска държава в окупираните палестински територии до границата от 04.06.1967г.

Добави коментар

Водещи новини