Сметната палата няма да проверява парите за референдума

share

ЦИК не може да ни задължи да проверим парите на инициативните комитети за референдума.

Това заяви проф. Валери Димитров-председател на Сметната палата в студиото на БНТ. Сметната палата може да проверява само публични пари. Парите на инициативните комитети са частни и ние не можем по никакъв законов начин да направим проверка, продължи Димитров. Ние няма как да си разширим правомощията. Единственото което можем да направим е да проверим сметките на политическите партии и дали те са дали пари за референдума, разкри още той. По аналогия не можеш да осъществяващ контрол по принуда. Категоричен съм, че ние нямаме мандат за одит на тези пари и единствено парламента може да ни възложи такъв. Ние можем да контролираме публичните пари, повтори още веднъж Валери Димитров. В момента има празнота в закона по аналогия, обясни той.

Димитров говори и за проверката във външно министерство. В МВнР имат много имоти в чужбина и от тях получават доста доходи. Правят се различни сделки с тези имоти и за 2011 година има приходи от близо 2 млн. лева. Министерството трябва да се регистрира по закона за ДДС и да си плати данъците за тези пари. Валери Димитров отрече информацията, че Сметната палата ще проверява прокуратурата. Няма такова нещо. Програмата за нашите одити е качена на сайта ни и може да се види от всеки. Там не фигурира проверка в прокуратурата. През новата година планираме да извършим одити на много висши учебни училища, разкри Димитров.

През 2012 година сме изпратили 12 доклада на прокуратурата след наши одити. Не мисля, че това е много. Най-много са случаите с нарушения на общините. Таксите се превръщат в скрити данъци, завърши Димитров.

Водещи новини

Още новини