Над 350 безработни в Разградско са постъпили на работа през ноември

share

Над 350 безработни от област Разград са постъпили на работа през ноември, съобщават от Регионалната служба по заетостта.

Близо 60 на сто от устроените на работа са жени. Заетост е осигурена на 94 продължително безработни, както и на 18 безработни с намалена трудоспособност от региона.

Заявените работни места през отчетния месец са общо 256, което е с 40 повече в сравнение със същия месец на миналата година. Най-много са обявените позиции в преработващата промишленост, в търговията, в образованието, в сферата на административните и спомагателните дейности и др.

По програми за заетост и по схеми на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" в региона са заявени общо 99 работни места. От тях 52 места са по национални програми, а останалите работни места са предимно по схемите "Подкрепа за заетост" и "Ново начало - от образование към заетост".

Общият брой на регистрираните безработни в трите бюра по труда към края на ноември е 9070. Броят им се увеличава със 199 в сравнение с края на октомври, което е характерно за този сезон на годината, когато сезонните дейности почти са приключили, посочват от регионалното ведомство. Близо 60 на сто от хората на трудовия пазар в региона са с основно или по-ниско образование, а висшистите са пет на сто.

Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям се запазва относителният дял на безработните над 50 години - 44 на сто от всички регистрирани, а младежите до 29 години са 15 на сто, допълват от Регионалната служба по заетостта.

Водещи новини

Още новини